Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och den socialdemokratiske utmanaren och tidigare EU-parlamentstalmannen Martin Schulz. Arkivbild.

Merkels främsta utmanare – en EU-fantast

BRYSSEL 4 september 2017

Angela Merkels kristdemokrater har beskedliga visioner för EU:s framtid medan de tyska socialdemokraterna ger långtgående löften för Europasamarbetet om de vinner valet 24 september.

 

I söndags hölls den enda planerade TV-debatten mellan de två främsta utmanarna i det tyska parlamentsvalet om knappt tre veckor – kristdemokratiska förbundskanslern Angela Merkel och den socialdemokratiske utmanaren Martin Schulz.

Någon av de två blir Tysklands nästa förbundskansler och kommer som sådan få stort inflytande över EU. Europaportalen har gått genom de båda partiernas valprogram för att se vad deras vision för EU-samarbetet är.

Socialdemokratiska SPD där tidigare talmannen i Europaparlamentet, Martin Schulz, är huvudkandidat har de mest långtgående förslagen för EU:s framtid. Partiet förespråkar bland annat en gemensam eurobudget, ett socialt protokoll, mer makt till Europaparlamentet och på sikt en EU-armé och en europeisk författning.

Kristdemokraterna går inte alls lika långt utan håller sig fast vid Angela Merkels traditionellt återhållsamma EU-politik utan större visioner. De ställer sig bakom en europeisk valutafond och en försvarsunion och flyktingavtal med fler länder.

I båda valprogrammen finns bland annat löften om driva på för att flyktingar ska omfördelas rättvisare mellan medlemsländerna, att Turkiet inte i dagsläget kan gå med i EU och att se till att alla medlemsländer rättar sig efter grundläggande rättsstatsprinciper. Båda ser även det tyskfranska samarbetet som en viktig motor för EU och vill samordna bolagsskatter. Också i brexitfrågan ser de två partierna lika: Storbritannien får inte plocka russinen ur kakan.

En undersökning efter helgens TV-debatt gav Merkel en knapp seger. Även i opinionsundersökningarna har kristdemokratiska CDU/CSU en ledning, mellan 14 och 17 procentenheter, före socialdemokratiska SPD.

Socialdemokrater och kristdemokrater regerar sedan förra parlamentsvalet 2013 i en bred koalition. Men SPD:s ledare och vice förbundskansler, Sigmar Gabriel, har uteslutit ett nytt samarbete. Det skulle för socialdemokraterna innebära en koalition med miljöpartistiska Die Grünen och/eller vänsterpartistiska Die Linke om de tillsammans får tillräckligt stöd.

För Merkels kristdemokrater är istället en möjlig koalitionspartner liberala FDP som i förra valet hamnade under spärren och åkte ur förbundsdagen, underhuset i den tyska riksdagen. Enligt dagens opinionsläge kan partiet åter ta plats. I ett par tyska delstater samarbetar även kristdemokraterna med Die Grünen.

Det tyska parlamentsvalet äger rum söndag 24 september.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret