Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s justitiekommissionär Věra Jourová.

Trytande tålamod med nätjättar

BRYSSEL 29 september 2017

EU-kommissionen ökar trycket på Facebook och Twitter att rensa bort olagligt material, annars väntar lagstiftning.

I maj enades de fyra nätjättarna Google, Facebook, Twitter och Microsoft och EU-kommissionen om en uppförandekod för hur hatpropaganda på internet ska hanteras. Inom ett dygn skulle otillåtet material tas bort. Men kommissionen anser att företagen inte gjort tillräckligt.

På torsdagen lade kommission därför fram nya riktlinjer för hur sociala medier och medlemsländerna ska hantera olagligt innehåll på nätet som rekrytering av terrorister och hets mot folkgrupp.

– Vårt problem i dag är att vissa utnyttjar [internets öppenhet] för terrorist- och kriminella syfte. Internetföretag har en nyckelroll att spela i att ta bort terroristmaterial på nätet. Vi ber dem visa företagsansvar i det digitala tidevarvet, sade EU:s säkerhetskommissionär Julian King.

Syftet är att bättre kunna förhindra, upptäcka och ta bort uppmaningar till våld, terrorism, barnpornografi och främlingsfientligt material. I riktlinjerna finns inga nya regler om av som ska definieras som olagligt innehåll, det avgörs av nationella lagar och andra EU-lagar, utan hur det bör tas bort.

Den nederländska liberala EU-parlamentarikern Marietje Schaake är kritisk mot trenden där nätföretagen använder algoritmer för att automatiskt ta bort innehåll, något som riskerar att även ta bort lagligt material..

– Många EU-länder uppmanar stora IT-företag att vidta mer förebyggande och automatiserade åtgärder för att ta ned material. Det är extremt farligt. Kommissionen borde motverka den trenden, inte omfamna den, sade Schaake i ett uttalande.

– Världen ser på. EU-lag får inte bli en mall för repressiva regimer som Kina, Ryssland eller Turkiet, sade Schaake.

I början av nästa år kommer en ny rapport om hur väl nätjättarna lyckas hantera problemet. Om kommissionen finner att de inte gjort tillräckligt väntas rättsliga åtgärder.

– Om IT-företagen inte tar sitt ansvar på allvar kommer vi med [lagstiftningsförslag], sade justitiekommissionär Věra Jourová.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret