Ny EU-deadline i het flyktingfråga
BRYSSEL 20 oktober 2017 | Siktar på lösning senast i juniStatsminister Stefan Löfven backar i sitt krav på att den infekterade frågan om obligatorisk flyktingmottagning i EU ska beslutas i en omröstning.
Förhandlingarna om ett nytt asylsystem i EU och huruvida asylsökande ska omfördelas mellan alla medlemsländer har gått i baklås.
Enligt EU-reglerna räcker det att en kvalificerad majoritet av EU-länderna ställer sig bakom en ståndpunkt för att driva genom den. Men politiskt har det blivit knepigt sedan några få länder vägrat att följa ett majoritetsbeslut från 2015 att omfördela flyktingar. EU-domstolens godkännande av beslutet har inte fått dem att ändra sig. Inte heller Europeiska rådets uppmaning förra året att lösa frågan i enighet till juni 2017 har fått någon effekt.
Sverige har dock varit inne på att trycka på för omröstning igen. Under onsdagens EU-nämnd, det möte inför EU-möten där Sveriges minister förankrar sin ståndpunkt i riksdagen, sade Löfven att han är redo att fatta beslut med majoritetsomröstning och därmed köra över det fåtal länder som inte vill ta ansvar.
Men efter torsdagens EU-toppmöte i Bryssel där medlemsländernas stats- och regeringschefer diskuterade frågan gick Löfven med på att asylomfördelningen ska lösas genom att söka enhällighet.
– Vi måste bryta dödläget. Det kräver att alla är redo att kompromissa, också jag. Vi ska eftersträva ett enhälligt beslut, sade Löfven under en paus i mötet.
Ledarna enades om att försöka nå en lösning senast i juni nästa år. Löfven ser dock inga tecken på att motståndarländerna ska ge med sig och gå med på en omfördelning.
– Jag ser ingen större lust eller aptit från [motståndarnas] håll att tänka sig någon obligatorisk omfördelning, sade Löfven.
Digital skatt
Regeringscheferna diskuterade även den aktuella frågan med hur stora nätjättar som Facebook, Amazon och Google ska beskattas i EU. Kommissionen lade i september fram en rad förslag på hur det ska kunna gå till. Men alternativen delar EU där ett tiotal medlemsländer som Frankrike vill att EU går i bräschen och med en omsättningsskatt. Sverige och statsminister Stefan Löfven vill istället att frågan ska lösa den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD.
– Frågan är väldigt komplicerad. Den behöver hanteras på global nivå och inte genom en särlösning inom EU, sade Löfven.
Senast i början av nästa år ska EU-kommissionen presentera konkreta förslag om skatter för nätföretag.
Turkietstöd ska omprioriteras
Relationen med Turkiet stod även på dagordningen. Det har spekulerats i att EU ska dra in det så föranslutningsstödet som Turkiet får som kandidatland på grund av den försämrade demokratiska situationen i landet. Ledarna enades om att ge EU-kommissionen i uppdrag att utreda hur stödet kan användas på andra sätt som att stärka rättsstatligheten i landet. Det rådde dock delade meningar huruvida detta ska tolkas om att stödet minskas.
– Det handlar inte om nedskärningar, sade Litauens president Dalia Grybauskaitė på fredagsmorgonen.
– Vi har bett kommissionen att minska föranslutningsstödet på ett ansvarsfullt sätt, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel på torsdagskvällen.
Under höstens tyska valrörelse lovade Merkel att försöka övertala övriga EU-ledare att avbryta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet. Dock till synes utan framgång.
– Det finns i grunden ingen majoritet för att omedelbart avbryta medlemskapsförhandlingarna. Jag har i dag starkt förespråkat att fortsätta söka samtal med Turkiet, sade Merkel.
May brexitvädjade
Under torsdagen höll den brittiska premiärminister Theresa May ett kort tal för att försöka komma fram i brexitförhandlingarna. Enligt Litauens Grybauskaitė var talet en kortvariant av hennes tal i Florens i slutet av förra månaden. EU-ledarna var dock eniga att löftena måste omsättas i handling för att förhandlingarna ska kunna lyckas.
– Det fanns åtminstone vissa retoriska framsteg, men tyvärr måste vi nå konkreta resultat. Det är upp till den brittiska regeringen att föreslå något som verkligen utgör en god grund för ytterligare framsteg, sade Österrikes förbundskansler Christian Kern.
Brexit och EU-framtid
I dag fredag fortsätter stats- och regeringscheferna toppmötet med att prata om brexit och EU:s framtid dock utan Storbritanniens premiärminister Theresa May.