EEU-parlamentet diskuterade på onsdagen det kommande EU-toppmötet 19-20 oktober. Arkivbild.

EEU-parlamentet diskuterade på onsdagen det kommande EU-toppmötet 19-20 oktober. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Ökat tryck på att nå enighet om migration

EU-ledarna uppmanas av Europaparlamentet att sätta sin politiska vikt bakom ett nytt asylsystem i unionen.

Om två veckor träffas EU-ländernas stats- och regeringschefer I Bryssel för höstens ordinarie toppmöte. På agendan står migration, IT-frågor och försvarssamarbete.

– Bollen ligger på vår planhalva. Det finns mycket kvar att göra, sade EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans under en debatt i EU-parlamentet på onsdagen där partigruppernas ledare gav sin syn på vad de tycker är viktigt inför toppmötet.

– Jag hoppas på ett genombrott i migrationspaketet, sade den liberale Alde-ledaren Guy Verhofstadt och syftade på det lagförslag om ett nytt asylsystem som sedan månader sitter fast i ministerrådet på grund av att medlemsländerna inte kan enas om en väg fram.

Ledarna för de två största grupperna, högergruppen EPP och socialdemokratiska S&D, instämde. Men flera parlamentarikern höll inte med.

Polacken Legutko från konservativa och EU-kritiska ECR kritiserade de stora medlemsländerna för att tvinga på andra sina ståndpunkter om hur asyl i unionen ska se ut med bland annat obligatoriska kvoter för flyktingar.

– Vilka framsteg vi än sett i att kontrollera invandringen har obligatorisk omfördelning inget med det att göra. Asylpolitik är inte en fråga för en majoritet att bestämma. Det måste finnas enhällighet bland alla medlemsländer, sade Legutko.

Från nationalistiska och EU-skeptiska EFDD kom krav på att tillfälligt åsidosätta den Europeiska konventionen för mänskliga rättigheter så att de migranter som räddas på Medelhavet kan skickas tillbaka.

– Migration kommer att avgöra EU:s framtid, sade Beatrix von Storch, tysk parlamentariker från AfD.

Vänstergruppen GUE/NGL kritiserade i sin tur EU för att kringgå Genèvekonventionen om skydd för migranter genom att hindra personer att ansöka om asyl. Den nederländske vänsterpartisten Dennis de Jong vill även att EU inte ska satsa på mer försvarssamarbetet utan istället investera i mänskliga rättigheter.

Matti Maasikas, EU-minister Från Estland som är det nuvarande ordförandelandet i EU, räknade med att stats- och regeringscheferna kommer att sätta ytterligare politisk vikt bakom arbetet med att öka på digitaliseringen i EU och att snart nå enighet om det samarbete med gemensamma investeringar i försvarsmateriel som på allvar inleddes i fjol.

Ledarna för de 27 EU-länderna minus Storbritannien väntas även diskutera hur brexitförhandlingarna går.

EU-kommissionär Frans Timmermans uppmanade även ledarna att hålla uppe farten i den pågående diskussionen om EU:s framtid.

– Vi kan inte vänta till mars 2019 [då britterna lämnar] för att starta arbetet [med EU:s framtid], sade Timmermans.