Stora valförluster oroar socialdemokrater
BRYSSEL 23 oktober 2017 | Katastrofval och historiska bottenresultatSocialdemokraterna har tappat stora väljarskaror och gjort markant dåliga val i flera EU-länder i år. Se listan över katastrofval och historiska bottenresultat.
– Det finns en oro för den politiska utvecklingen inom EU och medlemsländerna, säger Marita Ulvskog (S) till Europaportalen.
Den socialdemokratiska Europaparlamentarikern vill inte kalla det krisstämning men de senaste svaga valen för socialdemokratiska partier är något som diskuteras inom den europeiska partigruppen S&D uppger Ulvskog.
För med undantag för i huvudsak Storbritannien och Bulgarien har 2017 varit ett mörkt år för dem som velat se socialdemokratiska valframgångar.
Valet i Tjeckien i förra veckan är det senaste exemplet. För fyra år sedan blev socialdemokratiska ČSSD största parti med över 20 procent av rösterna. I det senaste valet fick partiet 7,3 procent, slaget av såväl kommunister, populister, EU-skeptiker och piratpartister.
I Österrike för en vecka sedan backade visserligen systerpartiet SPÖ bara marginellt men det innebar ny historisk bottennivå och partiet besegrades av konservativa ÖVP och högerextrema FPÖ.
Liknande blev resultatet i det tyska valet i september. Socialdemokratiska SPD fick strax över 20 procent av rösterna vilket var, som i Österrike, det sämsta s-valet sedan andra världskriget. Der Spiegel beskrev det som en kollaps.
Än värre gick det för socialdemokraterna i Frankrike och Nederländerna i våras. Nederländska PvdA tappade tre fjärdedelar av sina tidigare platser i parlamentet, den största förlusten någonsin i landets parlamentariska historia.
I det franska parlamentsvalet förlorade socialdemokratiska PS nittio procent av sina platser. Bara 29 av 577 franska ledamöter kallar sig idag socialdemokrater.
Dumt att regera med Merkel
Marita Ulvskog tycker att systerpartierna i Tyskland och Nederländerna gjorde misstag när de valde att som mindre partier regera tillsammans med högern i koalition. Det kan ha kostat dem röster.
– Man utsätter sig för stora risker om man är det mindre partiet i en koalition. Man ska inte ge sig in i det. Jag tror man ska försöka frigöra sig från makten när det går dåligt, säger hon.
Maria Demertzis, politisk expert och vice-chef på tankesmedjan Bruegel i Bryssel, ser den ekonomiska krisen som en annan förklaring till socialdemokratins nedgång i Europa.
–Många partier som lutade åt vänster var tvungna att fatta svåra beslut under den ekonomiska krisen. De tog en väldigt stor smäll, säger Maria Demertzis till Europaportalen.
Migrationen och populistiska partier som spelar på människors rädsla är en annan förklaring tror Maria Demertzis.
– Högerpartier är tydligare med vad de vill och de spelar på rädsla, säger hon.
Mer fakta
Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.