Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Sverige EU-bäst på jämställdhet

BRYSSEL 11 oktober 2017 | EU rör sig i snigelfart

Sverige toppar återigen EU:s index för jämställdhet. Men på några områden är andra EU-länder bättre och Sverige har mer att göra medger den ansvariga ministern. På tio år har dock jämställdheten i EU ökat bara marginellt och sämst har kvinnorna i Grekland och Ungern.

Sverige rankas högst i EU:s jämställdhetsindex som presenteras av det europeiska jämställdhetsinstitutet EIGE. Sverige får 82,6 i betyg på en skala där 100 innebär full jämställdhet. Det kan jämföras med tvåan Danmark som får 76,8 eller EU-snittet på 66,2.

– Jag är förstås väldigt glad över att Sverige är i topp. Vi är en feministisk regering och vi vill absolut ligga etta i tävlingen, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) till Europaportalen, på tisdagen.

Sverige tillhör också EU:s toppskikt när man tittar på jämställdhet inom olika områden som hälsa, hushållsarbete och ledarskap. Men när det gäller ekonomisk jämställdhet samt utbildningsnivå så ligger Sverige på andra plats, slagen av Luxemburg respektive Danmark.

En annan utmaning för Sverige i jämställdhetsfrågan rör flyktingar och migranter. I EIGE:s rapport konstaterar institutet att jämställdheten generellt är lägre bland migranter och det gäller även Sverige.

– Man ska inte vara naiv inför de utmaningar vi har i Sverige. Men vi är medvetna om det. Vi gör mycket för att styra arbetsförmedlingen, vi anpassar vuxenutbildning. Vi har fokus på det här, säger Regnér.

Andra länder saknar ambition

Överlag visar indexet att jämställdheten inom EU har ökat de senaste åren. Men det går alldeles för långsamt tycker chefen för jämställdhetsinstitutet Virginija Langbakk. På tio år har snittet bara stigit drygt fyra punkter från 62,0 till 66,2.  

– Vi rör oss snigelfart. Vi är fortfarande långt ifrån att nå ett jämlikt samhälle, säger Virginija Langbakk i ett uttalande.

Vid en jämförelse i ranking mellan 2005 och 2015 framgår att jämställdheten ökat mest i Italien, Cypern och Irland. Den har minskat eller varit oförändrad i Slovakien och Tjeckien och bara ökat marginellt i Storbritannien och Finland.

Utrymme för förbättringar

Ett område där det finns stort utrymme för förbättringar är hushållsarbete. Medan 79 procent av de europeiska kvinnorna dagligen lagar mat eller sköter om hemmet är det enbart en tredjedel av de europeiska männen som gör detsamma var av männen i Kroatien gör minst.    

Ser man till olika länder så är jämställdheten minst i Grekland, Ungern och Rumänien, länder som även för tio år sedan tillhörde bottenligan. Det beror enligt Åsa Regnér på att de inte är lika engagerade i frågan.

– Det är lika bra att tala om saken som den är, det finns inte lika mycket politisk vilja i andra länder, säger hon.

Enligt Regnér var det mer fokus på jämställdhet i EU-kretsen på 90- och 00-talen. Men med den ekonomiska krisen har prioriteringarna skiftat och inte bara bland medlemsländerna utan också inom EU:s egna institutioner.

– Tidigare hade EU-kommissionen en strategi för jämställdhet. Det har man inte längre, konstaterar den svenska jämställdhetsministern.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret