Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s stats- och regeringschefer tillsammans med fack och arbetsgivare och andra ur det civila samhället träffades i Göteborg för att diskutera villkor på arbetsmarknaden och andra social frågor.

Fack och arbetsgivare överens efter EU-toppmötet

Göteborg 17 november 2017

EU-toppmötet i Göteborg visar att sociala frågor har blivit allt viktigare. Det menar de svenska fack- och arbetsgivarledare som deltog på mötet.

Frågor kring nya jobb, rättvisa jobb och vidareutbildning diskuterades när EU-ländernas ledare, fackledare,arbetsgivare och andra representanter från det civila samhället i EU samlades i Göteborg på fredagen. Nästan oavsett land eller partitillhörighet kunde premiärministrar vittna om liknande problem på arbetsmarknaden och när det gäller sociala villkor.

Många debattdeltagare poängterade vikten av att den egna organisation och de personer som de företräder får vara med och påverka när den sociala pelaren i framtiden som omsättas i praktisk politik.

De svenska fack och arbetsgivare visade sig överlag nöjda med mötet. Av de som Europaportalen talade med var man noga med att betona att de sociala frågorna och frågor kring arbetsmarknaden skulle lösas på nationell nivå och inte på EU-nivå.

– Nu är man väldigt noga med att säga att detta inte är lagstiftning och att det inte ska bli lagstiftning. Men sedan när man hör folk prata och det gäller både fackliga representanter och en och annan EU-kommissionär och europaparlamentariker då är det väldigt mycket implementering och lagstiftning och det är precis det vi är oroliga för. Om det här bli lagstiftning då kan vi få verkliga problem med vår svenska och nordiska modell, sade Carola Lemne till Europaportalen.

Lena Micko från arbetsgivarorganisationen SKL trodde att den sociala pelaren kan få en stor betydelse.

– Jag upplevde att det var en stor enighet att flytta fram positionerna i Europa när det gäller sociala villkor och att den sociala pelaren som precis skrivits under har en stor betydelse. Sedan betyder det olika saker i olika länder. Varje land måste hitta sitt sätt att gå vidare, sade Lena Micko som också hoppades att ett nytt socialt EU-toppmöte skulle hållas inom tre år.

Nytt politiskt läge

Tjänstemannaorganisationen TCO:s ordförande betonade att ett nytt politisk läge uppstått i EU och dagens möte var historiskt.

– Under den tidigare krisen pratade våra politiker mest om nedskärningar och vi såg också hur man drog undan mattan för kollektivavtalen. Nu har vi ett helt annat politiskt läge när de skriver under på en sociala pelare och jag tycker att detta är ett historisk ögonblick. Nu gäller det att vi kavlar upp ärmarna och ser till att göra verkstad av det, sade Eva Nordmark till Europaportalen.

Inte helt oväntat var även arbetarorganisationen LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson på ett strålande humör när han kom ut från mötet. Han pekade direkt ut LO:s nästa mål.

– Det här är en otroligt viktig startpunkt för ett nytt balanserat Europa och vårt nästa steg från facket är ett socialt protokoll. Det sociala protokollet är bara en mening: Att arbetstagarens rättigheter inte ska underordnas den fria rörligheten. Alla som tror att man i ett socialt protokoll ska skriva upp alla rättigheterna har fel. Det måste man göra i varje land, sade Karl-Petter Thorwaldsson.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret