Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Stefan Löfven säger att schysta arbetsvillkor nu lyfts upp i topp på EU:s agenda.

Löfven: Vi sätter medborgarna först

GÖTEBORG / BRYSSEL 17 november 2017

En mycket nöjd svensk statsminister konstaterade efter det sociala toppmötet i Göteborg att medborgarnas intressen nu förs upp i topp på EU:s agenda. Samtidigt poängterade Löfven att villkoren på arbetsmarknaden ska styras nationellt – inte från Bryssel.

– EU har länge fokuserat på att ta bort handelshinder och öka rörligheten på den inre marknaden. Det är viktigt men vi har inte fokuserat tillräckligt på att skapa bra jobb och schysta arbetsvillkor. Det är en nyckelfråga och det är därför vi sätter människorna först, sade Stefan Löfven (S) på den avslutande presskonferensen i Göteborg.

På det informella toppmötet har man antagit en social pelare som består av 20 riktlinjer för alla EU-länder vilka syftar till att förbättra arbetsvillkoren och stärka EU-medborgarnas sociala rättigheter.

I ett första steg ska de 20 målen tas in i den europeiska årliga terminen där EU-kommissionen utvärderar och ger rekommendationer till medlemsländernas ekonomiska politik. Det är en väg framåt som Löfven välkomnar.

Att riktlinjerna skulle innebära ökad centralstyrning från Bryssel som vissa menar avfärdade statsministern bestämt.

– Debatten om överföring av makt är en dimridå. De som hävdar detta vill dölja att de inte vill diskutera löntagarnas villkor och social trygghet, sade Löfven.

Kommissionen: EU-länderna måste agera

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker som delade värdskapet för mötet med Stefan Löfven betonade vikten av att nu omsätta dagens diskussioner i praktisk politik och han uppmanade EU-länderna och Europaparlamentet att enas om de lagar på det sociala området som redan har föreslagits och som nu förhandlas.

Juncker var den som senast anordnade ett EU-toppmöte med fokus på sociala frågor. Då som Luxemburgs premiärminister - året var 1997.

– Vi sade då i mötesslutsatserna att vi skulle ha ett socialt toppmöte varje år. Det tog 20 år, sade Jean-Claude Juncker på presskonferensen.   

Förhoppningen är att det inte ska dröja ytterligare 20 år innan frågorna tas upp igen. EU:s nästa ordförandeland Bulgarien har också lovat att prioritera de sociala frågorna de kommande sex månaderna.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret