Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär Frans Timmermans, en nederländska socialdemokrat, försvarade kommissionens hållning i frågan om Polen. Arkivbild.

Polen river upp starka känslor i EU-parlamentet

BRYSSEL 15 november 2017 | ”Irrationellt svammel”

Känslosvallen gick höga när EU-parlamentariker attackerade eller försvarade den polska regeringen som anklagas för att undergräva landets rättsväsende. Sverigedemokraternas Peter Lundgren påstod att den nationalkonservativa regeringen blir utsatt för mobbning.

EU-parlamentet debatterade på onsdagen åter den demokratiska situationen i Polen där regeringen drivit igenom en rad lagar som EU-kommissionen och flera tunga internationella organisationer anser underminerar rättsväsendet.

– Om man går med i EU gör man det som ett suveränt beslut. När man skrivit under ett avtal gäller reglerna i det avtalet. EU kan inte fungera om medlemsländer börjar välja och vraka vilka regler vi följer, sade EU-kommissionär Frans Timmermans som ansvarar för den nu avstannade dialogen med den polska regeringen.

Timmermans räknade upp vad kommissionen anser att Polen måste göra ”för att undvika en ytterligare upptrappning av situationen”. Det handlar bland annat om att återställa oberoendet och legitimiteten för författningsdomstolen som en garant för den polska författningen. Kommissionen anser även att lagar som låter justitieminister få ett för stort inflytande av tillsättandet av domare ska ändras så att de inte strider mot EU-rätt.

Har pågått i nästan två år

Det första formella invändningen mot den polska nationalkonservativa regeringens åtgärder mot domstolsväsendet tog EU-kommissionen i början av 2016. Därefter har tonhöjden varit hög från Warszawa och ytterligare kritiserade lagar klubbats genom. Timmermans säger sig ha försökt hålla en dialog med den polska regeringen men har sedan juli fått kalla handen.

– Kommissionen söker verklig och konstruktiv dialog, sade Timmermans.

Den polske EU-parlamentarikern Janusz Lewandowski från liberalkonservativa Medborgarplattformen, som är i oppositions till det styrande partiet Lag och rättvisa, kritiserade i skarpa ordalag den nationalkonservativa regeringen för maktmissbruk.

– Det har aldrig tidigare hänt att ett land förstört sitt rykte så snabbt. Vi borde ha lärt oss historiens läxor. Det är som att den polska förbannelsen är tillbaka, sade Lewandowski med hänvisning till Polens brokiga historia.

"Antipolskt korståg"

I ett rasande inlägg attackerade Ryszard Legutko från regeringspartiet Lag och rättvisa Lewandowski och Timmermans.

– Detta är ett antipolskt korståg. Västeuropa måste göra sig av med sina koloniala vanor och inse att Östeuropa står på sina egna två ben. Det som kommissionen gör är olaglig, sade Legutko utan att i sak bemöta EU-kommissionens kritik.

Legutko anklagade även Lewandowski för att ha förlorat kontrollen över sina sinnen och sjunkit till nya djup. Han lämnade efter sitt sjuminutersinlägg debatten trots uppmaning att stanna kvar och höra de andra parlamentarikernas argument.

Anklagas för feghet

– Jag noterar att herr Legutko är rädd för att svara på frågor. Det är symptomatiskt, i demokrati har man en debatt, sade den nederländska liberalen Sophie in ’t Veld som kallade inlägget  ”irrationella svammel” och jämförde den polska regeringen med Ryssland under Vladimir Putin.

– [Den polska regeringen] säger att de inte gillar ryssarna men deras agenda är identisk med Putins, sade Sophie in ’t Veld.

Ett antal ledamöter anklagade kommissionen för dubbelstandard när man inte exempelvis kritiserat situationen i Katalonien eller Malta efter journalistmordet.

– Så fort man inte delar åsikter med EU-ivrarna i det här huset ska man stämplas som extrem. Att respektera utfallet av ett demokratiskt val i ett demokratiskt land finns inte i era uppblåsta egon. Polen har blivit ett av era favoritmobbningsoffer, sade EU-parlamentariker Peter Lundgren (SD) i ett inlägg.

Debatten var tidvis hätsk där anklagelser och paralleller drogs till fascism och auktoritarianism. Socialdemokratiska S&D-gruppens ledare Gianni Pittella anklagade regeringen att öppna för mörka krafter efter helgens nationalistmarsch i den polska huvudstaden.

– Vi såg vad som hände på Warszawas gator förra helgen. Det förde oss tillbaka till Europas mörkaste historia, sade Pittella.

Brist på argument

EU-kommissionär Frans Timmermans avlutade debatten med att peka på att de flesta parlamentariker som försvarade den polska regeringen inte alls kommenterade sakfrågan om rättsväsendets oberoende utan istället gick till attacker på andra ledamöter och Timmermans själv.

– Alla personattacker är för mig ett bevis för att de inte har några argument, att de inte vet vad de ska säga och att de inte har någon poäng alls, sade Timmermans.

EU-parlamentarikerna röstade efter debatten för en tredje resolution som kritiserar situationen i Polen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret