Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-ländernas stats- och regeringschefer diskuterade valutaunionens framtid på fredagen.

Framtidens EMU splittrar EU-länderna

BRYSSEL 15 december 2017 | ”Vi behöver ingen ny finansminister”

När EU:s stats- och regeringschefer på fredagen diskuterade det framtida eurosamarbetet rådde vitt skilda åsikter om både takt och innehåll.

EU-ledarna tog på fredagens toppmöte avstamp i det förslag som EU-kommissionen nyligen lade fram om fördjupat EMU vilket bland annat omfattade en europeisk valutafond, en gemensam finansminister och nya former av finansiellt stöd till vacklande medlemsländer.

Generellt vill sydländerna se solidariska stödformer och att man gemensamt delar på risker i det finansiella systemet. De nordeuropeiska länderna är mer tveksamma och vill reducera riskerna innan de delar dem.

Sverige tveksam
Sverige vill i första hand att EU genomför de beslut man tidigare har fattat, framförallt det om bankunionen.

–  Det kan finnas anledning för euroländerna att utveckla samarbetet men man ska inte lägga kraft på nya funktioner, exempelvis en ny finansminister. Det är inte det som är vägen framåt, sade Stefan Löfven.

Diskussionerna om fördjupat EMU hämmades på mötet av att tunga Tyskland inte kunde ge klara besked då landet saknar regering sedan valet i september. Tanken är att EU:s finansministrar ska fortsätta diskutera frågorna och stats- och regeringscheferna ska träffas på ett nytt eurotoppmöte i mars. I mitten av året hoppas man fatta konkreta beslut.  

 
Administratör Europaportalen
Master
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret