Den avsatte katalanska presidenten Carles Puigdemont ser valet som en katalansk seger över den spanska monarkin. Bilden har beskurits.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Spanska krisen fortsätter - separatister vann valet

Partier som vill se ett självständigt Katalonien fick majoritet i torsdagens framtvingade regionalval. Resultatet ses som ett stort misslyckande för premiärminister Rajoy vars parti fick historiskt lågt stöd i regionen.

Liberala Ciudadanos som vill att regionen förblir spanskt fick flest röster men blocket som eftersträvar självständighet fick majoritet.

Den före detta regionpresidenten Carles Puigdemonts koalition Junts och vänsterpartierna ERC och CUP fick sammanlagt 70 av 135 mandat i det katalanska parlamentet. Valdeltagandet blev mycket högt, nära 82 procent.

Puigdemont: en katalansk seger över monarkin

Puigdemont som gick i landsflykt när regeringen i Madrid tog över makten efter utropandet av självständighet i oktober och som riskerar fängelsestraff på hemmaplan stärktes av valresultatet.

– Det är en seger för den katalanska republiken över monarkin och artikel 155, sade Puigdemont i ett TV-sänt uttalande från Bryssel där han nu befinner sig.

Artikel 155 är den del av den spanska författningen som centralregeringen i Madrid har lutat sig mot när den har tagit kontroll över styret i Katalonien efter regionens självständighetsförklaring.

Dubbel förlust för premiärministern

För premiärminister Mariano Rajoy blev valet en dubbel förlust. Madridtidningen El País beskriver det som hans största tragedi.

Dels blev hans eget högerparti Partido Popular (PP) näst intill utraderat i det katalanska parlamentet. PP fick endast tre platser att jämföra med elva i valet 2015. Än värre för honom var dock att själständighetspartierna fick egen majoritet vilket gör att Rajoy är tillbaka vid ruta ett. Frågan om Kataloniens självständighet som har beskrivits som Spaniens största kris sedan diktaturens fall 1975 förblir olöst.