Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den avsatte katalanska presidenten Carles Puigdemont ser valet som en katalansk seger över den spanska monarkin. Bilden har beskurits.

Spanska krisen fortsätter - separatister vann valet

BRYSSEL 22 december 2017 | Bakslag för centralregeringen

Partier som vill se ett självständigt Katalonien fick majoritet i torsdagens framtvingade regionalval. Resultatet ses som ett stort misslyckande för premiärminister Rajoy vars parti fick historiskt lågt stöd i regionen.

Liberala Ciudadanos som vill att regionen förblir spanskt fick flest röster men blocket som eftersträvar självständighet fick majoritet.

Den före detta regionpresidenten Carles Puigdemonts koalition Junts och vänsterpartierna ERC och CUP fick sammanlagt 70 av 135 mandat i det katalanska parlamentet. Valdeltagandet blev mycket högt, nära 82 procent.

Puigdemont: en katalansk seger över monarkin

Puigdemont som gick i landsflykt när regeringen i Madrid tog över makten efter utropandet av självständighet i oktober och som riskerar fängelsestraff på hemmaplan stärktes av valresultatet.

– Det är en seger för den katalanska republiken över monarkin och artikel 155, sade Puigdemont i ett TV-sänt uttalande från Bryssel där han nu befinner sig.

Artikel 155 är den del av den spanska författningen som centralregeringen i Madrid har lutat sig mot när den har tagit kontroll över styret i Katalonien efter regionens självständighetsförklaring.

Dubbel förlust för premiärministern

För premiärminister Mariano Rajoy blev valet en dubbel förlust. Madridtidningen El País beskriver det som hans största tragedi.

Dels blev hans eget högerparti Partido Popular (PP) näst intill utraderat i det katalanska parlamentet. PP fick endast tre platser att jämföra med elva i valet 2015. Än värre för honom var dock att själständighetspartierna fick egen majoritet vilket gör att Rajoy är tillbaka vid ruta ett. Frågan om Kataloniens självständighet som har beskrivits som Spaniens största kris sedan diktaturens fall 1975 förblir olöst.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret