Grekland har genomfört de sista åtstramingarna i krispgrogrammet men kan ändå få vänta på utbetalning.

Grekland har genomfört de sista åtstramingarna i krispgrogrammet men kan ändå få vänta på utbetalning.

Bild: EU

Grekland kan få vänta på krislån

Det är osäkert om Grekland kommer få besked om ny utbetalning av krislån när eurogruppens finansministrar träffas på måndag. Tidigare i veckan godkände det grekiska parlamentet det som kallats de sista åtstramningarna.

På måndagens möte ska eurogruppen se över det senaste åtstramningspaketet som Greklands parlamentet röstade igenom tidigare i veckan. De nya grekiska lagarna som bland annat höjer ribban för när man får strejka och snabbar på utmätningsprocessen för de som inte kan betala tillbaka sina lån har beskrivits som de sista åtstramningarna i krisen som har pågått de senaste åtta åren.

Det är dock oklart om eurofinansministrarna kan ge klartecken om nya pengar. Anledningen är att eurogruppens arbetsgrupp som förbereder mötena inte hunnit översätta och analysera de hundratals sidor som lagstiftningen omfattade.

– Enorma steg har tagits och vi är nästan där, säger en anonym EU-källa inför måndagens möte.

När åtstramningarna väl godkänts kommer nästa delutbetalning ur det tredje krislånet. De väntas uppgå till 6-7 miljarder euro, motsvarande 59-69 miljarder kronor och kommer troligtvis betalas ut under andra halvan av februari.

Avslut i augusti

Tanken är sedan att långivarna ska göra en sista översyn av det grekiska krisprogrammet i juni och en sista utbetalning månaden därpå. Programmet avslutas sedan i augusti och Grekland kommer då för första gången sedan våren 2010 att stå på egna finansiella ben.

Därefter följer frågan om avskrivning av det grekiska skuldberget som enligt Eurostats senaste siffror uppgår till 175 procent av landets BNP.

– På politisk nivå kommer det inte bli några diskussioner nu [om skuldavskrivning] men tekniska diskussioner kan börja inom en nära framtid, säger EU-källan.