Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ofriheten ökar i Europa

BRYSSEL 19 januari 2018

Sverige, Norge och Finland Europas friaste länder. Men i länder som Ungern och Turkiet försämras medborgarnas politiska och civila rättigheter, enligt Freedom House.

Den amerikanska organisationen Freedom House betygsätter varje år världens länder efter graden av civila och politiska friheter. Sverige får i årets ranking tillsammans med Norge och Finland den högsta möjliga poängsumman, 100 av 100.

Men för Europa som helhet är trenden över de senaste tio åren negativ. Av 47 europeiska länder har friheten enligt organisationens ranking minskat i 29 och ökat i elva.

Turkiet och Ungern största fallen

I de flesta länder ligger försämringen på marginalen, några poäng på den hundragradiga skalan, men i vissa är fallet tydligare. I Europa har den största tappet i på indexet skett i Turkiet och Ungern.

EU-landet Ungern och dess nationalkonservative premiärminister Viktor Orbán har länge kritiserats av EU-kommissionen och andra organisationer för att tumma på fri- och rättigheter sedan han kom till makten för åtta år sedan. Freedom House ger kritikerna vatten på kvarnen, landet ligger precis på gränsen för att klassas som fritt.

”Ungerns nedåtgående trend beror på ökade hot mot civilsamhälleliga grupper och oppositionen som har gjort att invånarna mer motvilliga att tala om politiska ämnen”, heter det i rapporten där även ett varningens finger sätts upp för utvecklingenläget i Polen.

”I Ungern och Polen fortsätter populistiska ledare att befästa makten genom att riva demokratiska institutioner och skrämma kritiker i det civila samhället. Smutskastning av oppositionen har skett i offentliga medier i båda länder och båda har stiftat lagar som är utformade för att begränsa icke-statliga organisationers verksamhet.”

Ryssland pekas ut

Försämrade friheter är även en global trend och Freedom House lyfter fram Kinas och Rysslands försök till ökat inflytande och president Vladimir Putins försök att påverka val i europeiska länder som Frankrike och Tyskland.

”[Rysslands] huvudsakliga mål är att skaka om demokratiska länder och skada dess institutioner, såsom Europeiska unionen, som binder dem samman”, skriver man.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret