Förbundskansler Angela Merkel och SPD-ledaren Martin Schulz i samtal. Arkivbild.

Förbundskansler Angela Merkel och SPD-ledaren Martin Schulz i samtal. Arkivbild.

Bild: EU

Tyskland nära regeringslösning

Efter långa förhandlingar ser samtalen mellan tyska kristdemokrater och socialdemokrater ut att ha nått resultat.

Förhandlingarna hade pågått i mer än ett dygn när den första signalen om ett genombrott nåtts, rapporterar Der Spiegel. Partitopparna och gruppledarna för de tre partierna, kristdemokratiska CDU och CSU och socialdemokratiska SPD, ska enligt tidningen ha enats om ett 29-sidigt dokument om förutsättningarna för att att inleda formella regeringsförhandlingar. Besked kom efter att tidsfristen löpt ut vid midnatt.

För att inleda sådana förhandlingar måste CDU:s och CSU:s ledningar godkänna överenskommelsen och SPD:s medlemmar i en omröstning säga ja. Den omröstningen väntas äga rum nästa vecka.

Det första området i uppgörelsens rör EU-samarbetet där det står att "ett starkt och enat Europa är den bästa garanten för en bra framtid fred, frihet och välstånd för Tyskland". Den innehåller även bland annat överenskommelser om nya regler för sjukförsäkring, begränsningar för anhöriginvandring och ökat stöd för fattigpensionärer.

Misslyckats tidigare

Efter det tyska parlamentsvalet i september misslyckades Angela Merkels kristdemokrater nå en uppgörelse om regeringssamarbete med de Gröna och liberala FDP. Socialdemokratiska SPD hade tidigare uteslutit ett nytt regeringssamarbete med CDU/CSU men har därefter ändrat ståndpunkt efter en medlemsomröstning.

Ett av Angela Merkels nyårslöften var att få en ny stabil regering på plats ”kvickt”.