Förslaget från EU:s brexitförhandlare kan leda till ny gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Förslaget från EU:s brexitförhandlare kan leda till ny gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

Bild: EU

EU kräver full anpassning i känslig brexitfråga

För att undvika en hård gräns mot Irland kan Nordirland behöva följa EU:s regler för den inre marknaden och tullunionen. Det kan i praktiken skapa en gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien.

På onsdagen lade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier fram ett utkast till avtalstext om villkoren för Storbritanniens utträde ur EU. Texten som består av 168 artiklar på närmare 120 sidor är det juridiska resultatet efter att parterna gjorde en politisk överenskommelse om utträdesvillkoren på toppmötet i december.

Enligt Barnier ska utkastet se till att medborgarnas rättigheter skyddas, att Storbritannien står fast vid sina finansiella åtaganden och att man undviker en hård gräns mellan EU-landet Irland och brittiska Nordirland vilket anses avgörande för fredsavtalet mellan de brittiska och irländska regeringarna.  

Det sistnämnda är just nu den känsligaste frågan då det kan leda till en gräns mellan Nordirland och övriga Storbritannien. Som en säkerhetsåtgärd vill Barnier att Nordirland anpassar sin lagstiftning till EU:s inre marknad och tullunionen fullt ut.

–  Om vi tar djurskydd som exempel, det är viktigt för både konsumenter och jordbrukare. Du kan inte ha två olika system för djurskydd på ön [Irland och Nordirland], du behöver full anpassning, sade Barnier på onsdagens presskonferens.

EU-förhandlaren framhöll dock att det redan idag finns regelskilllnader mellan Nordirland och övriga Storbritannien och han menade att det inte behöver innebära en ny gräns.

– På flygplatser och hamnar skulle det ske kontroller men jag skulle inte benämna det som en gräns, sade Barnier.

Väntar på brittiskt förslag

Förhoppningen från EU-sidan är att utkastet om utträdesvillkoren ska vara en konkret grund att stå på och att det ska skynda på samtalen.

– Vi måste förhandla utifrån en text. Vi måste öka takten om förhandlingarna ska bli framgångsrika, sade Barnier och pekade på att det bara är 13 månader kvar till dess att Storbritannien ska lämna EU och fortfarande är man oense på många punkter däribland om övergångsperiodens innehåll och tidslängd som britterna begärt.   

Utkastet som Barnier presenterade ska nu godkännas av medlemsländernas EU-ministrar och även Europaparlamentet ska ge sin syn innan det slutligen läggs fram på förhandlingsbordet till britterna.