M: Regeringens EU-politik saknar fokus
BRYSSEL 14 februari 2018Margot Wallström kritiseras för att inte ha en tydlig vision för EU:s framtid. Utrikesministern försäkrar att Sverige är drivande men oroas samtidigt för den demokratiska utvecklingen i flera medlemsländer.
Liksom de senaste åren pekar regeringen ut EU-samarbetet som Sveriges mest betydelsefulla kanal för att bedriva utrikespolitik.
– EU är vår viktigaste utrikespolitiska arena. Vi arbetar för ett EU som är aktivt i världen i fråga om utrikes- och säkerhetspolitik och med en politik för fri och rättvis handel, sade utrikesminister Margot Wallström (S) på onsdagen när hon presenterade årets utrikesdeklaration under en debatt i riksdagen.
Men Moderaternas utrikespolitiske talesperson Jonas Jacobsson Gjörtler kritiserade Wallström och regeringen för att vara vag med vad detta uttalande betyder i praktiken.
– Vi står inför den största omstöpningen av EU på över ett decennium. Vad betyder det egentligen när utrikesministern säger att EU är vår viktigaste utrikespolitiska arena?, sade Jacobsson Gjörtler och efterfrågade mer konkret handling från regeringen.
Margot Wallström räknade upp den globala strategin, Östliga partnerskapet, västra Balkan, det fördjupade försvarssamarbetet och sanktioner mot Ryssland som EU-frågor där Sverige är pådrivande. Men hon sade inget om framtida svenska initiativ och anklagade istället Moderaterna för att vara idélösa.
Moderaternas Jacobsson Gjörtler var inte nöjd med svaret.
– Det vi saknar är ett tydligt fokus, en tydlig agenda och en tydlig inriktning. Särskilt när det gäller EU och utvecklingen när Storbritannien som är en så viktig partner för oss ska lämna, sade Jonas Jacobsson Gjörtler.
Den största utmaningen i Europa
Utrikesministern uttryckte även oro över utvecklingen i EU-länder som Polen och Ungern där regeringarna anklagas för att bland annat underminera rättssystemen och cementera sina maktpositioner.
– Det är mycket, mycket oroande. Vi bekymrar oss över att respekten för mänskliga rättigheter och försvaret för våra grundläggande värderingar i EU nu ifrågasätts, sade Wallström.
– Detta är någonting som för hela Europa är den riktigt stora utmaningen, sade Wallström.
Lovar hjälp om EU-land angrips
Margot Wallström upprepade regeringens linje att något Nato-medlemskap inte är aktuellt för tillfället. Men Sverige skulle komma till undsättning om en granne behövde hjälp och regeringen förväntar sig också att andra EU-länder kommer till undsättning vid ett eventuellt anfall mot Sverige.
– Sverige kommer inte att förhålla sig passivt om en katastrof eller ett angrepp skulle drabba ett annat EU-land eller ett nordiskt land. Vi förväntar oss att dessa länder agerar på samma sätt om Sverige drabbas. Vi ska därför kunna ge och ta emot stöd, såväl civilt som militärt, sade Margot Wallström.