2007 enades de nio länderna med kust mot Östersjön om att till år 2021 vidta en rad åtgärder för att förbättra havsmiljön. Arkivbild.

2007 enades de nio länderna med kust mot Östersjön om att till år 2021 vidta en rad åtgärder för att förbättra havsmiljön. Arkivbild.

Bristande miljöarbete med Östersjön oroar Skog

Världsnaturfonden dömer ut Östersjöländernas miljöarbete men miljöminister Karolina Skog lovar öka tempot.

2007 enades de nio länderna kring Östersjön om en handlingsplan för att förbättra havsmiljön. Men i en rapport på måndagen slår Världsnaturfonden fast att arbetet som hittills gjorts är otillräckligt och att inga länder nått sina mål.

– Det går på tok för långsamt och fortsätter det i den här takten klarar inget av länderna målen till 2021, sade Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden, i ett uttalande.

Enligt rapporten har endast 16 av de 58 viktigaste åtgärderna uppnåtts.

Skog orolig

I morgon tisdag träffas ministrarna från de nio länderna kring Östersjön i Bryssel för att diskutera samarbetet. Sveriges miljöminister Karolina Skog (MP) är håller med om kritiken och är bekymrad.

– Jag är oroad för läget i Östersjön. Det går inte tillräckligt snabbt med åtgärdsarbetet och vi får oroande signaler från forskarna till exempel vad det gäller fisken, sade Skog på måndagen.

Sämst till på Världsnaturfondens lista över miljöarbetet i Östersjön ligger Ryssland. Minst dåligt är Sverige.

– Vi måste öka tempot i arbetet och göra det vi lovat, sade Skog.