Påskpresent från EU: Ta med dina streamade filmer
BRYSSEL 27 mars 2018Från och med söndag kan europeiska konsumenter utnyttja digitala abonnemang som Netflix i andra EU-länder.
I helgen den första april träder nya EU-regler i kraft som gör det möjligt för europeiska konsumenter att ta med sig och använda digitala tjänster som film och musik i andra EU-länder.
– Du kommer inte längre missa dina favoritfilmer, serier, sportsändningar, spel eller e-böcker som du har digital prenumeration för hemma, sade Marija Gabriel som ansvarar för frågan inom kommissionen på tisdagens presskonferens i Bryssel.
I sitt pressmaterial tar kommissionen upp HBO Nordic som typexempel för att illustrera den förändring som de nya reglerna innebär. Reser du utomlands får du idag ett felmeddelande som säger att tjänsten bara är tillgänglig i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Från och med nästa vecka ska du kunna se innehållet även i andra EU-länder.
Enligt kommissionens beräkningar kan 29 miljoner europeiska konsumenter gynnas av de nya reglerna. Siffran väntas också öka i takt med att fler skaffar den typen av tjänster och antas beröra 72 miljoner personer år 2020.
Reglerna innebär också att bolagen som tillhandahåller tjänsterna inte längre behöver skaffa licenser för att göra innehållet tillgängligt i andra EU-länder.
Förändringen är en del i ambitionen att skapa en digital inre marknad för hela EU där avskaffandet av roamingavgifter var en annan del som trädde i kraft förra sommaren.
Publika kanaler undantas
Reglerna gäller dock bara tjänster man betalar för. Bolag som tillhandahåller gratistjänster kan välja att delta men är inte tvungna. Detsamma gäller för publika kanaler som SVT. De kan välja att delta men är inte tvungna. Finska YLE och belgiska RTBF har sagt att de ska göra sitt material tillgängligt även i andra medlemsländer. Svenska SVT har än så länge inte gjort några sådana utfästelser.
Mer långtgående förslag urvattnas
På den europeiska konsumentorganisationen BEUC välkommnas de nya reglerna men de riktar också viss kritik.
– Det är ett litet steg framåt. För att dra nytta av detta behöver du ha ett bolag som tillhandahåller tjänsterna och du behöver vara utomlands. Så det begränsar omfattningen, säger Frederico Oliveira Da Silva på BEUC till Europaportalen.
Kommissionen har lagt fram andra förslag som skulle öka det digitala utbudet ytterligare för europeiska konsumenter genom att göra andra medlemsländers utbud tillgängligt i hela EU. Men enligt BEUC håller de förslagen på att urvattnas av unionens lagstiftare: medlemsländerna och Europaparlamentet. Som förslaget ligger nu ska man inte kunna se på andra länders serier och filmer utan enbart nyheter och aktualitetsprogram.