Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Sverige har inte gjort tillräckligt för att hantera problemen på bostadsmarknaden anser EU-kommissionen.

Svensk bostadspolitik döms ut – EU varnar

BRYSSEL 7 mars 2018

EU-kommissionen prickar återigen Sverige för obalanser i ekonomin kopplat till bostadsmarknaden. Tillräckliga åtgärder har inte vidtagits.

I sin årliga granskning av EU-ländernas ekonomier skriver EU-kommissionen att Sveriges ekonomiska utveckling visserligen utgör en bra grund för att hantera obalanserna på bostadsmarknaden men att regeringen inte gjort tillräckligt.

I rapporten som publicerades på onsdagen som är en del av den så kallade europeiska planeringstermingen konstaterar kommissionen bland annat att bostadsbyggandet i Sverige inte matchar efterfrågan och att den låga räntan bidrar till ökad privat skuldsättning som nu uppgår till 184 procent av de svenska hushållens disponibla inkomst – bland de högsta nivåerna i EU. Det utgör ”en växande risk för den makroekonomiska stabiliteten” heter det.

Kommissionen skriver också att Sverige har gjort begränsade framsteg sedan kommissionens senaste rekommendation och man pekar på att Sverige inte gjort något alls för att reformera de fördelaktiga skattelättnaderna för bolån.  

Sverige är därför ett av elva EU-länder som enligt kommissionen har ekonomiska obalanser.

Andra ekonomiskt obalanserade länder är enligt kommissionens bedömning Bulgarien, Frankrike, Irland, Nederländerna, Portugal, Spanien, Tyskland, Kroatien, Cypern och Italien. De tre sistnämna bedöms ha särskilt stora obalanser.

Slovenien som i höstas fanns med på listan har korrigerat sina obalanser.

Granskar aggressiv skatteplanering i EU

En nyhet i dagens granskning är att kommissionen för första gången tittat på aggressiv skatteplanering i EU-länderna. Sju medlemsländer pekas ut: Belgien, Cypern, Irland, Luxemburg, Malta, Nederländerna och Ungern.

– Det kan underminera en rättvis och sund konkurrens på den inre marknaden och det ökar bördan för EU:s skattebetalare. Rättvis beskattning måste bli regel, utanför EU och inom EU, sade ekonomikommissionären Pierre Moscovici och tillade:

– Det har blivit ett problem som inte längre är hanterbart.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret