Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Sveriges EU-minister Ann Linde (S). Arkivbild.

Svenska EU-prioriteringar: Fördelning av asylsökande tonas ner

STOCKHOLM 6 mars 2018

Regeringen har presenterat sin lista över årets prioriterade EU-frågor.   

Regeringen har för fjärde gången presenterat sina prioriteringar för EU-samarbetet under det kommande året.

Regeringen väljer att tona ner det skarpa kravet på omfördelning av asylsökande mellan EU-länder. För två år sedan krävde regeringen  “permanent och tvingande omfördelning” av asylsökande och förra året hette det “en jämnare fördelning” av de personer som söker skydd i EU. I 2018-års EU-prioriteringar finns ordet fördelning (av asylsökande) inte med alls.   

Nytt för i år är också delen som handlar om EU:s nästa långtidsbudget där regeringen klargör sina positioner: att utgifterna inte får överstiga en procent av EU:s bruttonationalinkomst, BNI och att den svenska avgiften ska hållas nere. Pengarna ska omfördelas mer till säkerhet, migration, konkurrenskraft, klimat och forskning från jordbruks- och regionalstöd.

31 prioriteringar
Regeringen har sammanlagt 31 prioriteringar som den ska verka för under året. Prioriteringarna skiljer sig i övrigt inte nämnvärt från föregående år. Det handlar om sociala frågor, ekonomisk tillväxt, en ambitiös klimatpolitik, ett gemensamt asylsystem och säkerhet i närområdet.

 

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret