Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Christoffer Fjellner (M) är en av dem som tycker det är fel att åka till Ryssland för fotbolls-VM i sommar.

Bojkotta fotbolls-VM uppmanar EU-politiker

BRYSSEL 20 april 2018 | ”Kolla Champions League istället”

Ett 50-tal EU-parlamentariker varav en svensk vill att EU-ländernas regeringar bojkottar sommarens fotbolls-VM i Ryssland. Statsminister Stefan Löfven uppmanas agera.

Rysslands agerande i kriget i Syrien, nervgiftsattacken mot en rysk ex-spion i Salisbury, annekteringen av Krim, dessinformationskampanjer och försök att påverka andra länders val är några anledningar till att inte åka till Ryssland för att kolla på fotboll i sommar menar den tyska miljöpartisten och EU-parlamentarikern Rebecca Harms.

I ett brev till medlemsländernas regeringar uppmanas de följa Storbritannien där både regeringen och kungafamiljen sagt att de kommer bojkotta fotbolls-VM.

”Vi kan inte låtsas som att detta fotbolls-VM är som vilket sportevenemang som helst. Våra regeringar borde inte stärka den ryska presidentens auktoritära väg utan bojkotta fotbolls-VM i Ryssland 2018”, skriver Rebecca Harms.

I onsdags hade 53 ledamöter från 15 medlemsländer och fem olika politiska familjer undertecknat brevet. En av dem är Christofer Fjellner (M).

– I slutändan bestämmer ju varje land själv men om jag hade varit Stefan Löfven hade jag skickat ett påbud till mina ministrar och sagt på ett regeringssammanträde att jag inte tycker man ska åka, säger Fjellner till Europaportalen.  

På ett EU-toppmöte för en knapp månad sedan fick Stefan Löfven frågan om han kan tänka sig att åka till fotbolls-VM i sommar.

– Det är för tidigt att säga. Jag har inte haft de planerna ändå. Det återstår att se, svarade statsministern då.

Uppmaning till supportar

Christofer Fjellner riktar sina uppmaningar inte bara till regeringen utan ha tycker att även supportrar ska ta sig en funderare innan de väljer att åka till Ryssland.

– Hade jag varit fotbollssupporter hade jag nog funderat över om jag vill vara en del av den där uppvisningen och ge den stjärnglansen till Putin. För honom är det något mer än bara fotboll. Lägg de pengarna på en bra Champions Leaguematch istället, säger Fjellner.

Mer fakta

Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Andreas Liljeheden
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
@AndreasBxl
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret