Marie Granlund (S), gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagens EU-nämnd.

Marie Granlund (S), gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagens EU-nämnd.

Bild: Jens Ohlsson

Debatt: Moderaterna påminner om ett EU-skeptiskt nejsägarparti

Moderaternas visioner för EU:s framtid verkar vara att säga nej till det mesta. Partiet börjar mer och mer påminna om systerpartiet Tories i Storbritannien. Det skriver Marie Granlund (S), gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagens EU-nämnd, i en replik till Karin Enström (M), gruppledare för Moderaterna i riksdagens EU-nämnd.

Under den S-ledda regeringen har Sverige tagit en mer aktiv roll i ett EU som verkligen inte saknar utmaningar. Samtidigt har Moderaterna utvecklats mer och mer i riktningen mot ett EU-skeptiskt nejsägarparti.

Moderaternas Karin Enström anför på Europaportelens debattsida en svepande och oprecis kritik av regeringens EU-arbete. Målet tycks vara att måla upp en bild snarare än att diskutera viktiga framtidsfrågor. Sanningen är att den socialdemokratiskt ledda regeringen varit allt annat än passiv i EU-arbetet.

Sverige påverkar EU – mer än vad man kan förvänta sig för ett land av vår storlek. Den här regeringen har också arbetat aktivt för att bygga goda relationer med några av Europas viktigaste stater som Tyskland och Frankrike, inte minst viktigt nu när Storbritannien lämnar. Regeringen kopplar också ihop arbetet och aktiviteten i EU och FN på ett sätt som den förra borgerliga regeringen aldrig lyckades med.

Sveriges EU-fokus

Sveriges fokus i EU-arbetet ligger på de frågor där EU-gemensamma lösningar skapar ett tydligt mervärde. Det handlar om handelspolitiken, ett socialt Europa för jobb och tillväxt, en ambitiös miljö-, klimat- och energipolitik, ett gemensamt asylsystem och ett säkert EU. 


Samtidigt har vi aktivt hållit emot förslag som gått i mer federalistisk riktning. Exempelvis uteblev de transnationella listor i EU-valet nästa år, som många federalistiska krafter ville se, och vi är emot ändringar av institutionerna i federal riktning, som att skapa en EU-gemensam finansministerpost.


Sveriges har också mer än många andra länder drivit på drivit på för en gemensam lösning inom migrationsområdet. En rad överenskommelser har träffats som alla bidragit till bättre hantering av migrationsutmaningen. Tyvärr finns det länder som blockerar det som redan bestämts.


Också på hemmaplan driver regeringen EU-debatten, exempelvis genom dialog med civilsamhället, näringslivet och fackföreningsrörelsen genom EU-handslaget. Vi har satsat ytterligare 10 miljoner i 2018 års budget för att öka kunskapen och stärka delaktigheten. En aktiv EU-debatt gynnar både Sverige och EU .

Ett nejsägarparti

Moderaternas visioner för EU:s framtid verkar däremot begränsa sig till att säga nej till det mesta. Många gånger i strid med övriga Allianspartier. Det har inte minst visats av hur Moderaterna agerat i EU-nämnden. Partiet börjar mer och mer påminna om systerpartiet Tories i Storbritannien.


Det är naturligt att Moderaterna är missnöjda när regeringen framgångsrikt drivit frågorna om ett socialt Europa, både när det gäller den så kallade sociala pelaren och förändringarna i utstationeringsdirektivet som ska ge lika lön för lika arbete oavsett nationalitet. Frågor som handlar om schyssta villkor, trygghet på arbetsmarknaden och rättigheter för vanliga medborgare är inte, och har aldrig varit, Moderaternas starka sida.

Höstens val

Om det kommer också det svenska valet i höst handla. Där ställs satsningar på trygghet för vanligt folk med investeringar i välfärden, hårdare tag mot brottsligheten och förbättrad integration mot skattesänkningar och försämrade villkor. Helt enkelt en politik som utvecklar den svenska modellen – mot en som riskerar att avveckla den. Det är en valrörelse vi ser fram emot.

 

Marie Granlund (S) 
Gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagens EU-nämnd.