Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Höga dödstal riskerar EU-mål

BRYSSEL 11 april 2018 | Sverige bäst

Under de senaste fem åren har antalet trafikdöda i EU-länderna bara minskat marginellt. Nu hotas målet om en halvering av trafikdöda till 2020.

2010 enades EU-länderna om att halvera antalet dödsoffer på vägarna till år 2020. Men trots en tydlig inledande minskning av antalet förolyckade ser det målet i dag inte ut att nås enligt unionens transportkommissionär Violeta Bulc.

– Jag är rädd att vi inte når det, sade Bulc på tisdagen i samband med att den senaste rapporten om trafiksäkerhet i medlemsländerna för 2017 presenterades.

Sedan 2013 har antalet trafikdöda i EU per år bara minskat något. Om trenden med minskade dödsfall under de senaste två åren håller i sig kommer det ta ända till 2041 innan målet om en halvering är nått.

Sverige i topp

Trots att målet inte ser ut att nås är trenden positiv med allt färre som dör i trafiken i medlemsländerna. Under fjolåret hade Sverige, liksom året dessförinnan, det lägsta dödstalet i EU. I Sverige dog hälften så många som genomsnittet i medlemsländer sett till befolkningsstorleken.

I nästan alla medlemsländer minskar antalet trafikdöda år för år samtidigt som skillnaderna mellan dem blivit allt mindre. I början av 1990-talet var risken att dö i en trafikolycka åtta gånger större i det farligaste landet medan skillnaden i dag är fyra gånger så stor.

Men två EU-länder står ut i statistiken och har haft en sämre utveckling.

– Vi har två medlemsländer som är riktigt, riktigt dåliga när det gäller vägstatistik, Rumänien och Bulgarien, sade transportkommissionär Bulc.

Stora kostnader

EU-kommissionen uppskattar att alla dödsfall och allvarliga skador i samband med trafikolyckor årligen kostar samhället mer än en svensk statsbudget.

I maj presenterar EU-kommissionen ett nytt lagpaket som bland annat syftar till att minska trafikolyckor.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret