EU-kommissionärerna Marija Gabriel och Julian King vill att IT-plattformar själva stoppar falska nyheter.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Plattformar uppmanas stoppa falska nyheter

Etiska riktlinjer och nyhetsgranskande experter ska motverka spridningen av falska nyheter inför EU-valet nästa år. Men om självreglering inte räcker hotar EU-kommissionen med lagstiftning.

– Internet har gett oss enorma möjligheter men det finns också en mörkare sida. Spridningen av medvetet missledande information, falska nyheter, är ett verkligt hot mot våra samhällen och demokratin, sade Julian King, kommissionär med ansvar för säkerhet på en presskonferens i Bryssel på torsdagen.

Enligt den brittiska kommissionären utgör falska nyheter ett särskilt hot om det organiseras av en främmande stat, till exempel Ryssland.

– Vi befinner oss faktiskt i en form av strid, men det är en ny typ av strid utan regler, fortsatte King.

Etiska regler

I första hand vill kommissionen att plattformar som sprider information tar fram gemensamma etiska regler som bland annat ska göra det tydligare vem som står bakom informationen som presenteras. De ska också göra det lättare för användare att hitta andra nyhetskällor och skapa verktyg för att stänga ner falska konton.

Kommissionen vill även skapa ett nätverk av oberoende experter som ska faktagranska nyheter och en egen europeisk plattform om desinformation samt öka kunskapen om mediegranskning. EU-länderna uppmanas att satsa mer på kvalitativ journalistik.

Åtgärderna kommer i spåren av den senaste skandalen med Facebook och Cambridge Analytica där konsultbolaget bland annat kommit över information om närmare tre miljoner européer i syfte att påverka dem politiskt. Men förslagen kommer också inför stundande val i flera EU-länder, däribland Sverige, och EU-valet i maj 2019.  

Det är bråttom att agera tycker kommissionen och de ger IT-plattformarna en tajt deadline för att vidta åtgärder.  

Deadline i oktober

I juli vill kommissionen att IT-plattformar och andra intressenter ska ha tagit fram de etiska reglerna som efterfrågas. I oktober ska de ha haft verkan. Uteblir önskat resultat kan kommissionen lagstifta.

– Vi kommer noggrant följa utvecklingen och vi kan föreslå ytterligare åtgärder i december, inklusive lagstiftning, om resultatet inte är tillfredsställande, sade kommissionären med ansvar för det digitala samhället, Marija Gabriel.