Bild: EU

Kinas ambassadör medger problem

Kina anklagas för industrispionage, statligt sponsrad överkapacitet och oschysta handelsmetoder. Kinas EU-ambassadör medger att det finns problem men försöker tona ner landets roll.

– Jag måste medge att det finns problem. Men de utgör bara en mindre del av vårt samarbete i stort. Kina och EU kan hitta lösningar, sade Kinas EU-ambassadör Zhang Ming under en debatt med Europaparlamentets handelsutskott på måndagseftermiddagen.

Europaparlamentarikerna riktade kritik mot Kinas agerande i den internationella handeln. De pekade på landets överkapacitet, inte minst i den statligt stödda stålindustrin som dumpar priserna på marknaden, dataintrång och industrispionage samt handelshinder för europeiska bolag i Kina.

–- Vad vi vill se är en verklig vilja att följa spelreglerna. Den senaste utvecklingen visar att Kina inte är öppet för andra tankar och idéer, sade den tyska ledamoten Klaus Buchner från den gröna gruppen.

Även från EU-kommissionens kom kritik. Sedan 2013 förhandlar kommissionen med Kina om ett investeringsavtal som ska ge investerare en mer förutsägbar och säkrare miljö att jobba i. Så sent som förra veckan var EU:s representanter i Peking för samtal men förhandlingarna går långsamt.

– Mycket återstår att göra, ekonomiska reformer måste omsättas i praktiken och Kina måste börja spela efter reglerna inom WTO, sade Marco Chirullo, vice-chef på kommissionens handelsenhet.

Inte bara Kinas fel

Den kinesiska ambassadören Zhang Ming försökte under debatten tona ner Kinas roll och han såg det mer som globala problem som landet är en del av. Det gällde till exempel överkapaciteten på marknaden för stål och aluminium.

– Det är en global utmaning som inte är specifik för Kina. Överkapaciteten är cyklisk och den orsakades av minskad efterfrågan efter finanskrisen, sade Ming.

Samtidigt poängterade ambassadören att EU tjänar på handeln med Kina. När landet började öppna sig mot omvärlden 1978 uppgick varuhandeln med EU till knappa 35 miljarder kronor medan tjänstehandeln och investeringar låg nära noll. Idag, 40 år senare, uppgår varuhandeln till fem biljoner kronor, handeln med tjänster till 850 miljarder kronor och investeringar till 1,7 biljoner.

– Siffrorna talar för sig själva. En sådan tillväxt vore inte möjlig om det inte gynnade båda parter, sade Zhang Ming och utlovade att Kina kommer fortsätta öppna upp sin marknad för Europa vilket kommer gynna de europeiska medborgarna enligt ambassadören.

–  Vi kan göra kakan större och våra medborgare kan båda få en större bit, sade Ming.