Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Liberalernas partiledare Jan Björklund.

Bild: Monica Kleja

Björklund: Sverige måste närma sig Tyskland och Frankrike

Liberalernas ledare Jan Björklund vill se ett fördjupat svenskt samarbetet med Tyskland och Frankrike i EU. I annat fall riskerar Sverige hamna ”i samma klubb” som Polen och Ungern, säger han och presenterar fem viktiga EU-frågor inför riksdagsvalet.

Regeringen måste närma sig Angela Merkel och Emmanuel Macron när Storbritannien lämnar den europeiska unionen framöver. Det menar Jan Björklund, partiledare för liberalerna.

I annat fall anser han att Sverige kan hamna än längre bort ifrån gruppen av EU:s kärnländer, och snarare i samma sällskap som Polen och Ungern som anses motsträviga och bromsa fördjupade samarbeten. Den situationen vill inte Jan Björklund att Sverige ska försätta sig i.

–Nu står vi i en situation då vi har ett vägval att följa. Vill vi samarbeta mer eller mindre i EU?

Björklund ställde den retoriska frågan när han på tisdagen berättade om Liberalernas EU-politik i Europahuset i Stockholm.

Inget Europas förenta stater

Som en hängiven EU-entusiast säger han ja till att Sverige ska införa euro, ja till att gå med i bankunionen och ja till att öka samarbete i försvars- , klimat- och flyktingfrågor, som att skaffa sig en gemensam asylpolitik.

Men det finns trots allt en gräns för hur långt partiledaren kan tänka sig att gå i fråga om EU-samarbete. Någon stor federation av Europas förenta stater ser han inte framför sig.

–EU är ju på ett sätt i någon mån federalt i dag. Men det behövs något mer överstatlighet på flera områden. Men det kommer ju aldrig att bli som delstaterna i USA. Så blir det aldrig och det är ju inte heller önskvärt för i Europa finns det olika folk, olika länder, olika språk och olika kulturer. Men vi behöver samarbeta mer, säger han till Europaportalen. Dock är han emot en försvarspakt, för nu försvarsalliansen Nato finns.

Vad är då det bästa med att delta i unionen?

–Att vi bevarar freden, det är klart det viktigaste, säger Jan Björklund.

Men det finns också berättigad kritik mot EU. Exempelvis har man haft svårt att klara stora kriser som finanskrisen och flyktingmottagandet, uppger han.

Mer samarbete behövs

–EU har levererat för lite resultat när det gäller migration och finanskrisen. Det är de viktigaste åtgärderna att reparera i EU-samarbetet nu när vi går vidare. Vi kommer att behöva mer samarbete inte mindre, säger han.

Jan Björklund vill fördjupa det ekonomiska samarbetet, och nämner eurons stigande värde, den allt tuffare konkurrensen från asiatiska länder och Trumps hot om att införa ståltullar, som skäl.

EU måste också agera mer kraftfullt än hittills mot länder som vänder sig bort från den liberala demokratin och principerna om allas lika värde och yttrandefrihet, betonar han.

–De här länderna, Polen och Ungern, går åt fel håll så man måste vara rätt tuff. Ytterst kan man såklart utesluta ett land. Men vi måste försöka få dem på rätt väg, sade han bland annat under en frågestund, då en ungersk diplomat upprört reste sig och framförde invändningar mot att partiledaren resonerar i termer av en uteslutning av Ungern som medlemsland.

Jan Björklund:

–Det går ju inte utesluta att det går att utesluta ett land, det går inte att säga aldrig. Det är klart att det går en gräns någonstans.

Han fortsätter:

–Demokratin måste erövras. Det är både ris och ros och lock och pock och en del sanktioner när den inte funkar.

Tveksam till stöd

När det gäller frågorna kring fördjupat EU-samarbete är Björklund emellertid tveksam till om han kan lyckas få med sig andra partier inom alliansen.

Det finns en ”ängslighet” både hos regeringen och andra partier, liksom inom alliansen, att driva frågor kring mer samarbete som den om att gå med in eurozonen under ett valår, noterar han.

Även om 62 procent av svenskarna, enligt Europaparlamentets Eurobarometer 2017, anser att Sverige dragit nytta av EU-medlemskapet, är de EU-kritiska rösterna högljudda, förklarar Jan Björklund.

Men om det skulle ske en svensk folkomröstning om euron i dag skulle det nog bli nej, gissar han.