Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Svenska EU-politiker vill slopa inre gränskontroller

STOCKHOLM 31 maj 2018

Europaparlamentet är rädd att de inre gränskontrollerna mellan EU-länder som Sverige och Danmark kan äventyra den fria rörligheten och ytterst hela Schengensamarbetet.

EU-länders missbruk av tillfälliga inre gränskontroller måste stoppas. Det kräver EU-parlamentet i en icke bindande resolution som röstades igenom med bred majoritet på onsdagen. 15 av de 20  svenska parlamentariker röstade också för uttalandet, se faktaruta.

– Ett antal medlemsländer bryter mot regelverket genom att behålla gränskontroller längre än nödvändigt och sätter därigenom hela Schengensamarbetet på spel. Begränsningen av den fria rörligheten kan i längden bli ett hot mot EU:s sammanhållning, säger EU-parlamentariker Bodil Valero (MP) i ett uttalande.

Med hänvisning till hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten beslutade regeringen i början av maj att förlänga den svenska gränskontrollen i vissa delar av landet i sex månader till november. Därmed har de så kallade tillfälliga gränskontrollerna i Sverige varit i bruk i tre år.


Allt för enkelt
Europaparlamentet anser att det är allt för enkelt för en stat att införa gränskontroller mot andra EU-länder och att de medför stora kostnader och hotar den fria rörlighet inom Schengensamarbetet.

Schengensamarbetet, ett av EU:s viktigaste resultat, står vid en skiljeväg och det krävs kraftfulla och gemensamma åtgärder för att helt få tillbaka de fördelar det kan ge medborgarna, heter det i Europaparlamentets uttalande.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret