Kommissionär Frans Timmermans anser att EU-länderna inte längre kan skjuta på den kontroversiella asylfrågan.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare uppmanas snabbt lösa asylfrågan

Inför toppmötet uppmanas EU:s ledare att verkligen diskutera och lösa den kontroversiella asylfrågan. Svenska liberalen Cecilia Wikström menar att unionens framtid nu står på spel.

– I december enades EU:s ledare om att återkomma till några frågor i mars. I mars enades de om att återkomma till samma frågor i juni. Vi kan inte skjuta fram viktiga beslut för alltid, sade EU-kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans under en debatt i Europaparlamentet inför toppmötet i slutet av månaden.

Timmermans syftade främst på frågan om EU:s framtida asylsystem som är en av huvudpunkterna på mötet och som EU-länderna diskuterat i två års tid. Den senaste planen har varit att de skulle enas om en kompromiss i slutet av juni men under förra veckans förberedande möte med migrationsministrarna stod det klart att de fortfarande är starkt oense.

Sydländerna som tar emot många flyktingar liksom Sverige och Tyskland som har varit slutdestinationen för många asylsökande vill att andra tar större ansvar medan flera andra länder, med Ungern i spetsen, säger nej till ett tvingande system där asylsökande fördelas mer jämlikt.

Monika Panayotova från det bulgariska ordförandeskapet som har försökt leda förhandlingarna bland medlemsländerna det senaste halvåret konstaterade diplomatiskt under debatten i parlamentet att asylreformen fortsatt är ”en svår fråga”.

Handlar om trovärdighet

Svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) som har förhandlat fram parlamentets position i den kontroversiella frågan och som väntar på att medlemsländerna ska enas hade på tisdagen möte med migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos och den ansvariga ministern från ordförandelandet Bulgarien, Lilyana Pavlova. Syftet var att sätta press och ta fram en strategi för att förmå medlemsländerna att enas.

Österrike, där nationalkonservativa FPÖ sitter i samlingsregering, tar över ordförandeskapet i juli och då väntas frågan inte prioriteras.

– Det är ett fönster av möjligheter som står öppet, tar vi inte det här så är det fönstret för lång tid framåt stängt. Det är så allvarligt att det sätter unionens framtid och trovärdighet på spel, säger Wikström till Europaportalen.

Hon menar att Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som leder toppmötena har brustit i ledarskap.

– Han har ju inte gjort mycket för att vara behjälplig.

Wikströms europeiska partichef, belgiska liberalen Guy Verhofstadt, kallade EU-ländernas omförmåga att enas för en skandal under dagens debatt och han menade att ledarna borde dras inför EU-domstolen om de inte når enighet. Det kan ske enligt EU:s fördrag om en institution, i detta fallet medlemsländerna, ”underlåter att vidta åtgärder”.

De andra partiledarna från de större politisk grupperna i parlamentet höll med om att EU-ledarna måste ta sig i kragen och fatta ett gemensamt beslut.

EU måste stå enat

Frans Timmermans pekade på vikten av att EU står enat när det gäller migration men också i andra frågor i tider av växande osäkerhet.

Förutom asylreformen finns flera andra tunga frågor på den minst sagt gedigna toppmötesagendan, se faktaruta. Donald Trumps tullar mot EU och risken för ett eskalerande handelskrig är en sak som ska diskuteras.

– Det är första gången sedan 1945 som en amerikansk president inte ser ett enat Europa och ett robust transatlantiskt samarbete som ett strategiskt amerikanskt intresse. Vi måste se bortom det dagliga twitterflödet. EU måste i större utsträckning ta ödet i sina egna händer, sade Timmermans.