Bild: EU

EU-utskott röstar om omstridda internetfrågor

Två omstridda frågor finns på agendan när Europaparlamentets rättsliga utskott imorgon onsdag röstar om ett nytt, moderniserat upphovsrättsdirektiv.

En av frågorna handlar om ett förslag från EU-kommissionen och medlemsländerna i rådet där man vill ge internetplattformar som Google och Facebook ansvar för att upptäcka när upphovsrättsskyddat material som böcker, låtar, artiklar och filmer laddas upp.

Exakt hur detta tekniskt ska ske är oklart, men redan i dag använder exempelvis Google och Youtube referenslistor för att identifiera och blockera olovligt material. Kritikerna kallar dem piratfilter.

Internetgrundarna Vint Cerf och Tim Berners-Lee protesterade i förra veckan tillsammans med andra internetaktivister i brev till EU-parlamentets ordförande Antonio Tajani mot att plattformar kan åläggas stora kostnader för filtrering och mot att användare kan övervakas.

Den andra frågan gäller ett förslag där tidningsutgivare och mediebolag föreslås få ett eget upphovsrättsskydd likt det som journalister har i dag.

Kommissionen och rådet vill att medlemsländerna själva ska få besluta om vilka åtgärder skyddet ska omfatta. Sverige är emot att de ska gälla delning av nyhetslänkar, enligt Patrik Sundberg, rättssakkunnig på justitiedepartementet.

Det avgörande beslutet om direktivet kommer att tas av hela Europaparlamentet.