Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos på det senaste mötet med eurogruppen.

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos på det senaste mötet med eurogruppen.

Bild: EU

Tio års europeisk krispolitik till ända

Inom kort får Grekland sin sista utbetalning av krislån och därefter avslutas landets åtstramningsprogram. Därmed stängs det sista kapitlet i nutidsberättelsen om EU:s ekonomiska kris. Därför lanserar Europaportalen ett fullspäckat och unikt tema över krisens orsaker, åtgärder och utmaningar för framtiden.

När euroländernas finansministrar träffades i Luxemburg 21 juni beslutade de att ge Grekland en sista utbetalning av krislån på 15 miljarder euro, dryga 150 miljarder kronor. Pengarna ska betalas ut de kommande veckorna och därefter är det tänkt att krisprogrammet formellt ska avslutas 20 augusti.

Även om Grekland ska betala av på lånen ända fram till 2060 blir sommaren 2018 en viktig brytpunkt för landet som har drabbats allra hårdast av den ekonomiska krisen vilken hade sitt ursprung i USA och den globala finanskrisen 2008. Det blir också ett symboliskt avslut för EU där förhoppningen är att man en gång för alla ska lämna tio år av krispolitik bakom sig.

Under krisåren som gått från 2008 fram till idag har EU tillsammans med Internationella Valutafonden IMF och andra aktörer gett nödlån till åtta krisdrabbade EU-länder på över sex biljoner kronor. EU har också stärkt övervakningen av EU-ländernas finanser och skärpt reglerna för banksektorn samtidigt som Europeiska Centralbanken ECB har stimulerat de haltande ekonomierna med låg räntor och stödköp av statspapper för flera tusen miljarder kronor.

Trots en mängd åtgärder menar dock ekonomer att mer krävs för att stärka ekonomierna och finanserna inför nästa kris.

Om allt detta kan du läsa på Europaportalens temasida över den ekonomiska krisen.