Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Det skiljde bara 40 röster mellan dem som ville skicka tillbaka lagförslaget och dem som ville inleda förhandlingar med medlemsländernas om lagens slutliga utformning. Arkivbild.

Omdebatterad nätlag fick tummen ned

BRYSSEL 5 juli 2018 | ”En hysterisk kampanj”
Uppdaterad: 6 juli 2018

EU-parlamentet ger sig självt bakläxa i en kontroversiell fråga om upphovsrätt på nätet. En knapp majoritet av parlamentarikerna vill att lagförslaget som kritiker menar hotar friheten på nätet ska omarbetas. Förespråkarna kallar samtidigt kampanjen mot förslaget för hysterisk och byggd på lögner.

EU-parlamentet röstade på torsdagen med siffrorna 318 mot 278 för att skicka tillbaka lagförslaget om en uppdatering av upphovsrättsregler som under de senaste veckorna hamnat i blåsvädret.

— Det här är väldigt bra för internet och yttrandefriheten. Tack vare det enorma medborgerliga engagemanget med tiotusentals människor som har hört av sig till sina parlamentariker lyckades vi stoppa förslaget, sade EU-parlamentariker Max Andersson (MP) som sitter i det ansvariga utskottet i en kommentar efter omröstningen. 

Andersson liksom alla närvarande svenska EU-parlamentariker röstade för att omarbeta förslaget.

Även EDiMA som representerar en rad stora nätföretag som Facebook, Apple, Google och Amazon välkomnar beskedet.

Lagen är tänkt att se till att stora nätföretag som Facebook och Google betalar för sig när de tjänar pengar på andra personers upphovsrättsskyddade material. 

Men kritiker menar att den hotar friheten på nätet där filter för att hitta upphovsrättsskyddat material riskerar att leda till att vissa saker på nätet blockeras. En rad parlamentariker anser även att lagförslaget som det ser ut i dag är för otydligt.

Det ansvariga utskottet i EU-parlamentet godkände förslaget för två veckor sedan men kritiska parlamentariker använde sig av en klausul i regelverket för att få till en omröstning om huruvida förhandlingar kan inledas med medlemsländerna eller ej.

Ansvariga kritiska mot ”propagandastorm”

I går onsdag beklagade sig de ansvariga EU-parlamentarikerna för den ”propagandastorm” som de upplevt de senaste veckorna inför omröstningen. Den huvudansvarige tyske parlamentarikern, kristdemokraten Alex Voss, sade sig ha fått över 60 000 mejl. 

– Det är mycket oväsen för ingenting, sade innan torsdagens omröstning och tillade att han oroades för att många av hans kollegor skulle påverkas av trycket.

Även dödshot mot parlamentariker ska ha förekommit.

Socialdemokratiska S&D:s ansvariga, Virginie Rozière, uppmanade folk att läsa lagförslaget och menar att det är kraftigt begränsat till att bara omfatta de stora nätföretagen medan nätcyklopedier som Wikipedia är undantagna.

Som exempel på lagens syfte tog hon musikstreaming i Frankrike där Youtube enligt henne står för 80 procent av all musik på nätet men bara för tre procent av upphovsrättsintäkterna medan företag som Spotify betalar dem som står för innehållet.

De franske liberalen Jean-Marie Cavada menade att det är de amerikanska nätjättarna som ligger bakom kampanjen mot lagen.

– [De stora nätföretagen] pratar om frihet men tänker på pengar, sade Cavada.

Tyska Helga Trüpel från den gröna partigruppen stämmer in i att lagförslaget inte hotar nätet.

– Jag delar fullständigt intrycket att det är en hysterisk kampanj som arbetar med lögner. Det finns ingen censur, ingen generell filtrering. Det handlar bara om att göra [stora nätföretag] ansvariga för och betala för tredjeparts upphovsrättsskyddade innehåll, sade Trüpel.

Många av partigrupperna i parlamentet var delade i frågan där några av deras ledamöter röstade för medan andra röstade mot.

EU:s datatillsynsman Giovanni Buttarelli har utvärderat förslaget och drar slutsatsen att det inte ”verkar kräva någon generell övervakning”. Dock anser han att EU måste se till att lagen, om den träder i kraft, ”inte förvärrar den redan orimliga övervakningen av personer på nätet”.

Torsdagens omröstningsresultat innebär att lagförslaget måste omarbetas inför en ny omröstning i EU-parlamentet i september.

 

 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret