Annons

Imorgon ska EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström försöka övertala Donald Trump att slopa tanken på höjda amerikanska biltullar.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Stoppa biltullar EU:s mål på toppmötet

EU hoppas kunna avvärja hotet om höjda biltullar och trappa ned handelskriget under toppmötet med Donald Trump på onsdag.

När Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande, och Cecilia Malmström, EU:s handelskommissionär, i morgon onsdag träffar USA:s president Donald Trump i Washington i morgon ligger deras fokus på handelsfrågorna.

Det uppger en talesperson för EU-kommissionen i dag tisdag.

Ett viktigt mål är att försöka förmå Trump att trappa ned handelskriget mellan parterna.

– Jag ska tala om för [Trump] att EU inte är en fiende utan en vän, allierad, en partner och att vi borde jobba tillsammans för att modernisera och skapa nya regler i det internationella handelssystemet i stället för trappa upp den handelskonflikt som är mellan oss, uppgav Cecilia Malmström i en intervju i Aktuellt på måndagskvällen.

EU:s utsända vill i första hand hindra USA från att förverkliga hotet att höja tullarna på den amerikanska importen av europeiska bilar och bildelar.

Annons

Biltullar är en dålig idé, enligt Cecilia Malmström, som noterar att också större delen av det amerikanska etablissemanget, däribland biltillverkare, fackföreningar och politiska partier, är emot åtgärden.

Hon hoppas nu att EU under samtalet med Trump ska kunna inleda en ny, mer konstruktiv, dialog om de brister som hon uppger existerar i det nuvarande internationella handelssystemet. Bland annat är Världshandelsorganisationen WTO:s regler "inte de bästa", uppger hon.

“Kan inte låta oss hotas”

Under tisdagen menade också Tysklands utrikesminister Heiko Maas att en upptrappning av hot inte är rätt väg att gå för att lösa ett handelskrig, men att EU-sidan inte får backa om Trump går vidare med sina planer på nya tullar.

– Vi låter oss inte hotas och bara ge upp, eftersom gör vi det en gång är jag rädd att vi väldigt ofta kommer behöva hantera sådant beteende i framtiden. Och det accepterar vi inte, sade Maas, enligt Deutsche Welle.

I ett uttalande från EU-kommissionen uppger man att Jean-Claude Juncker och Donald Trump också väntas diskutera utrikes- och säkerhetspolitik, kampen mot terrorismen, energisäkerhet och frågor om ekonomiska tillväxt.