Annons

Volvo Cars modell Volvo XC90, som tillverkas vid Torslandaverken i Göteborg, är en av bolagets storsäljare i USA och kan drabbas av höjda biltullar.

Bild: Volvo

Hoppa till artikelns andra spalt.

Linde: Hotet om biltullar hänger kvar

EU- och handelsminister Ann Linde (S) är fortfarande oroad över risken att USA höjer landets biltullar. Enligt en ny studie skulle de drabba flera tusen svenska jobb.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och USA:s president Donald Trump kom vid ett möte i Vita huset den 25 juli överens om att förbättra handelsrelationerna mellan EU och USA.

Därefter har det varit aningen tyst från kommissionen. Men Natasha Bertaud, talesperson för EU-kommissionen, sade i dag torsdag att de båda ledarna så sent som i fredags talades vid om tillsättandet av den arbetsgrupp med diplomater från båda sidor Atlanten som ska föreslå ett nytt frihandelsavtal mellan Europa och USA,

Under tiden samtal pågår lovar båda parter att inte vidta några nya stridsåtgärder.

Men enligt Ann Linde hänger USA:s hot om att höja sina biltullar från 2, 5 procent till 20 procentiga avgifter kvar över Europa.

– Läget är fortfarande mycket allvarligt. Dels är den själva överenskommelsen väldigt vag, och där ingår inte fordon överhuvudtaget och inte heller jordbruksprodukter, uppgav hon för SVT på torsdagen.

Annons

– Dessutom vet vi hur svårt det har varit när vi diskuterat handelsavtalet TTIp för några år sedan att komma överens, fortsatte hon.

3 900 jobb hotas

Samtidigt presenterade hon i dag också resultaten av en ny studie som regeringen beställt från Joseph Francois, forskare i internationell ekonomi, vid Berns universitet i Schweiz

Enligt den riskerar svensk fordonsindustrin att gå miste om mellan 3 600 och 3 900 arbetstillfällen om högre skyddstullar införs på importerade bilar och bildelar i USA.

Studien visar också att de amerikanska stål- och aluminiumtullarna mestadels påverkar stålsektorn, och att resultatet kan bli att motsvarande 750-850 jobb i Sverige går förlorade.

Samtidigt kan EU:s strafftullar på bland annat jeans, whiskey och andra varor som EU tagit till som motåtgärd till ståltullarna, leda till nya jobb i Sverige och utjämna effekterna av USA:s handelsåtgärder som helhet. Detta även om arbetstillfällen samtidigt försvinner i de drabbade branscherna.

– Vår strategi nu är att se till att samtalen fortsätter och inte avslutas för Trump har lovat så länge samtalen fortsätter då kommer det inte att införas några biltullar och det är det vi får lägga allt krut på, säger Ann Linde till SVT.