EU-medborgare får vänta på klarhet kring villkoren för att stanna i Storbritannien.

Bild: D.Castor

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ännu ovisst för svenskar efter brexit

Storbritanniens brexitminister har försäkrat Sveriges EU-minister Ann Linde (S) om att svenskar kan stanna i landet vid en hård brexit. Men vilka villkor de får är oklart, uppger hon.

– De kan stanna men under vilka villkor? Det är den stora frågan, säger EU-minister Ann Linde (S).

Enligt Ann Linde är det fortfarande osäkert vilka villkor som svenskar och andra EU-medborgare som vill bo kvar i Storbritannien vid ett avtalslöst brexit kommer att få.

EU och Storbritannien är sedan tidigare överens om den del i skilsmässoavtalet som rör medborgarnas rättigheter.  Där garanteras svenskar och andra medborgare i EU samma rättigheter och lika villkor som de har i dag.  

Det som nu skapar osäkerhet är att parternas förhandlare inte lyckats enas kring andra delar av avtalet, som om formerna för gränsen mellan Irland och Nordirland.

– Faller hela avtalet, så faller ju också den del som handlar EU-medborgares rättigheter efter brexit, säger nu Maria Ermanno-Fäldner, brexitsamordnare på utrikesdepartementet i Stockholm.

När Ann Linde i förra veckan träffade Storbritanniens brexitminister Dominic Raab försäkrade han dock henne om att svenskar får stanna kvar i landet, uppger hon för Europaportalen.

– Han sade att jag kan försäkra svenskar som är i Storbritannien om att de kan stanna. Men det är också viktigt att de får bra villkor om de stannar, och det vet vi inte än, säger Ann Linde.

Om en månad

På tisdagen kampanjade hon inför det svenska valet tillsammans med sin tyske kollega Michel Roth (SPD) vid Odenplan i Stockholm.

Hon uppgav då att Strorbritanniens plan för hur man tänker sig villkoren för EU-medborgare vid en hård brexit inte presenteras förrän om en månad, ”i slutet av september.”

Då ska Storbritannien i ett av sina meddelanden kring vad som gäller vid ett avtalslöst utträde, i detlj berätta vad man tänker erbjuda EU-medborgare som vill fortsätta att bo och verka i landet. Nyligen nämnde man dock lite om villkoren för arbetstagare.

Såväl Sverige som Tyskland hoppas dock på att det blir ett samlat och ordnat ordnat utträde ur unionen. Hur ser chanserna då ut?

– De beror på den brittiska regeringens position och strategier. Brexit utgör en oklar situation för oss i EU27 och en tragedi för Storbritannien. I slutänden måste vi respektera det brittiska folkets beslut men jag är inte övertygad om att brexit är en framgångsrik lösning. Det kommer inte lösa ett enda problem, och majoriteten av politikerna i Storbritannien vet att brexit inte är en bra lösning för dem eller för oss, säger Michel Roth till Europaportalen.