Annons

Runt 150 miljoner ton plast finns idag i haven enligt Europaparlamentets egen utredningstjänst. Arkivbild.

Bild: Bo Eide

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet säger nej till engångsplast

Europaparlamentet vill förbjuda några av de vanligaste engångsartiklarna i plast för att skydda det marina livet från plastprodukter.

EU-parlamentet röstade på onsdagen med en stor majoritet för ett nytt förbud av olika plastprodukter Förslaget innebär ett totalförbud av plastprodukter som kan ersättas med andra material som bomullspinnar, bestick, tallrikar, sugrör, omrörare och ballongpinnar i plast.

För artiklar som i nuläget inte går att ersätta på samma sätt, är det upp till medlemsländerna själva att reducera förekomsten. Det rör sig om plastförpackningar till grönsaker och frukt eller glass och desserter. Parlamentet vill att minst 90 procent av alla plastflaskor vara återvinnas senast år 2025.

Den svenska EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) är positiv till utfallet.  

– Försätter nedskräpningen av plast i samma takt som i dag så kommer mängden plast i världshaven att väga mer än all fisk år 2050. Det är hög tid att nedskräpningen i haven får det internationella fokus som det förtjänar och att EU:s medlemsländer tillsammans tar ett tar ett krafttag för att stoppa nedskräpningen, sade Wikström i ett uttalande efter omröstningen.

Malin Björk, EU-parlamentariker, från Vänsterpartiet är även hon positiv till förslaget men tycker även det ska gälla fler artiklar.

– Vänsterpartiet hade gärna sett skarpare förslag, men det här är ett första steg i att minska all skadlig plast i miljön och i haven, sade Björk under onsdagen.

Färre fimpar

EU-parlamentet vill även se en minskning av tobak- och cigarettfimpar och föreslår därför att producenter av tobak, cigaretter och fiskeutrustning ska betala för insamling, transportering och hantering av fimpar och andra restprodukter.

Fler förhandlingar återstår

Förslaget röstades igenom med siffrorna 571 ja-röster mot 53 nej-röster och 34 som avstod. Det ska nu förhandlas med medlemsländernas regeringar innan det kan bli verklighet i medlemsländerna.