Nya i EU-nämnden: Åsa Westlund (S), Lars Adaktusson (KD), Martin Kinnunen (SD), Åsa Coenraads (M), Markus Selin (S), Ludvig Aspling (SD), Maria Strömkvist (S) och Amanda Palmstierna (MP).

Bild: Riksdagen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sveriges nya EU-politiker

Nära hälften av politikerna i EU-nämnden byts ut efter valet. Miljö- och klimatfrågor, företagande och mänskliga rättigheter är några frågor de nya ledamöterna brinner för, kan Europaportalen avslöja.

I dag fredag har ledamöterna i den nya EU-nämnden träffats för att för första gången efter riksdagsvalet sammanträda om sakfrågor inför nästa veckas ministerrådsmöte i Luxemburg.

Av de 17 ledamöterna är åtta nya i rollen som ordinarie ledamöter – och under förmiddagen fick nämnden information av ministrarna i övergångsregeringen. Det handlade bland annat om aktuella miljöfrågor, asyl- och migrationsdebatten i EU och om att operatörer kan bli skyldiga att lämna ut elektroniska bevis direkt till brottsbekämpande myndigheter i andra EU-länder.

Många av de nya ledamöterna har tidigare erfarenhet av att ha arbetat med Europafrågor, visar en enkät som Europaportalen gjort.

Exempelvis har både den nya ordföranden Åsa Westlund, S, och KD:s Lars Adaktusson, tidigare varit ledamöter i Europaparlamentet i flera år och Sverigedemokraten Martin Kinnunen har tidigare suttit som suppleant i EU-nämnden.

Mänskliga rättigheter i fokus

Annons

Lars Adaktusson, KD uppger att han brinner för en gemensam asylpolitik och vill sätta mänskliga rättigheter i fokus för EU:s utrikespolitik:

– Jag tror att det är den enda möjligheten för oss att påverka idag är att gå samman med EU-länderna.

Dessutom är Adaktusson intresserad av frågan hur EU ska fungera framöver, efter Brexit.

Martin Kinnunen ser gärna ”en ordnad brexit” framöver;  han vill dessutom ha mindre regelkrångel och mindre överstatlighet i EU.

Eter valet väger det nu jämnt mellan det rödgröna blocket och alliansen, de har vardera sju ledamöter i nämnden. Jämfört med förra valresultatet har Socialdemokraterna förlorat en stol till Sverigedemokraterna, som alltså ökar från två platser till tre.

Ordföranden i EU-nämnden saknar dock utslagsröst som i andra utskott i riksdagen. Istället måste regeringen följa den politiska linje som en majoritet av partierna i EU-nämnden anser är bäst för Sverige.