Nya EU-åtgärder ska skydda mot terrorattacker som attentatet på Drottninggatan i Stockholm 2017.

Hoppa till artikelns andra spalt.

King: Europa hotat – nya säkerhetsregler brådskar

– Europa är hotat som aldrig tidigare, sade EU:s säkerhetskommissionär Julian King på onsdagen och sätter nu hård press på ministerrådet och Europaparlamentet att stödja nya åtgärder som ska motverka terrorhot, valpåverkan och cyberangrepp.

Säkerhetsläget i Europa är mer komplicerat och oförutsägbart än någonsin tidigare. Det uppgav de ansvariga EU-kommissionärer Dimitris Avramoupolus, med ansvar för inrikes frågor, och Julian King, som har säkerhetsfrågorna, på onsdagen i samband med att de presenterade en lägesrapport som rör EU-kommissionens mål sedan tre år tillbaka att bygga ett säkrare EU – en säkerhetsunion.

Inom EU har man under denna tid antagit eller lagt fram en lång rad av förslag till åtgärder och direktiv med koppling till skyddet mot terrorism, cyberattacker, nätpropaganda, hybridkrig och kemiska hot samt gränsbevakning.

Så sent som i september lanserade kommissionen sex nya förslag. De sätter bland annat sätter stopp för spridning av terrorinnehåll på nätet,  stärker Europeiska åklagarens befogenhet att bekämpa gränsöverskridande terrorism och inrättandet av ett nytt europeiskt FoU-center kring cybersäkerhet.

Enligt Julian King brådskar det att få bland annat ett nytt cybersäkerhetspaket på plats innan Europavalet i maj nästa år.

Häri ingår att ändra regler kring partifinansiering i parlamentet i syfte att förhindra nya Cambridge Analytica-skandaler, det vill säga möjligheterna att via sociala medier påverka europeiska val.

Enligt kommissionärerna har innehåll på nätet varit inblandat i varje terrordåd som skett i Europa de senaste två åren.

Dimitris Avromopulos nämnde också lastbilsattacken på en julmarknad i Berlin 2016 och sade att ”ensamvargar” utifrån Europa”nästan över en natt” radikaliseras via nätet och begår terrordåd med knivar och fordon utgör ett kritiskt hot.

– Även om det inte skett några större organiserade attacker sedan i Barcelona i Augusti 2017, kan vi inte slå oss till ro, sade han.

Men alla är inte nöjda. Den svenska parlamentsledamoten Boderil Valero, MP, säger i ett uttalande för Europaportalen att:

– Kommissionen försöker också sälja in olika panikåtgärder som lösningar mot terrorism. Vi får inte låta rädslor urholka den personliga integriteten. Många av förslagen verkar också specialskrivna för olika företag som tjänar på mer övervakning, stängsel och murar.