Annons

Polen fortsätter att utmana EU. I veckan svor landets president Andrzej Duda in 27 nya domare som ska ersätta dem som tvångspensionerats trots EU:s vädjan. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Osäkert om EU varnar Polen

Det är oklart om tillräckligt många av EU:s medlemsländer är redo att varna Polen för att landet bryter mot EU:s grundläggande värderingar. – Jag bedömer att det är osäkert, säger EU-minister Ann Linde.

På tisdag väntas medlemsländernas EU-ministrar återigen gripa sig an i den heta frågan om Polen och Ungern  lever upp till EU-kraven på rättsväsendets oberoende samt demokratiska och mänskliga rättigheter.

I bägge fallen har EU inlett en juridisk process, som Sverige stödjer, ett så kallat Artikel 7.1-förfarande som kan leda fram till att de ifrågasatta regeringarna måste åtgärda alla brister som övriga EU-länder anser är problematiska.

I annat fall riskerar de att få en varning av ministerrådet. För det krävs dock att 22 av EU:s 28 medlemsländer är beredda att nu formellt varna Polen och senare Ungern.

Osäkert läge

Men om så många länder skulle rösta ja om tillfället gavs  är i dag oklart, menar Sveriges EU-minister Ann Linde, S.

–  Jag bedömer det som att det finns en klar majoritet , men jag är inte säker på att det finns 22 länder för, säger hon till Europaportalen.

Hur majoritetsförhållandet egentligen ser ut visar sig sannolikt först när det är dags att börja rösta, påpekar hon och tillägger att länderna ”måste känna sig väldigt säkra” om de ska rösta ja.

Annons

I sommar har ministerrådet hållit två utfrågningar med Polen om utvecklingen i landet och exempelvis regeringens snabba tillsättning av nya domare Högsta domstolen.  

Ann Linde säger att hon nu bedömer att EU-ministrarna kommer att kalla Polen till en tredje omgång så att man kan ställa fler frågor.  

Kan ministerrådet ha flera utfrågningar efter varandra, utan att komma till skott med beslut?

Ann Linde:

– Det här har ju aldrig gjorts förut, det är allra första gången, det gör ju att man sätter praxis under arbetets gång.

Likaså är det i dag oklart hur EU-länderna ska agera när det gäller artikel 7.1- förfarandet mot Ungern. Läget kan dock klarna på ministermötet på tisdag, då EU-kommissionen då ska presentera en plan för att gå vidare i processen.

Ministerrådet kan antingen driva processen vidare utifrån Europaparlamentets betänkande,  i vilken de folkvalda uttrycker stor oro för utvecklingen i Ungern när det gäller rättsväsendets politiska oberoende, press- och yttrandefrihet, korruption, regions- och föreningsfrihet och annat.

Eller så kan EU-ministrarna anse att kommissionen ska få i uppdrag att gå vidare med en egen utvärdering av situationen i Ungern.