Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Rekordmånga uppehållstillstånd i EU

BRYSSEL 30 oktober 2018 | Polen gav flest

Aldrig tidigare har EU-länderna utfärdat så många uppehållstillstånd som under 2017. Polen var det land som gav flest tillstånd.

Över 3,1 miljoner nya uppehållstillstånd delades ut till personer i ett EU-land under 2017 visar en sammanställning från statistikbyrån Eurostat. Det är det högsta antalet sedan den nuvarande mätmetoden infördes 2008.

Flest tillstånd utfärdade Polen följt av Tyskland och Storbritannien. Efter småländer som Malta och Cypern var Polen även det landet som sett till antalet invånare gett ut flest uppehållstillstånd.

Sett till befolkningsmängden gav Sverige efter Polen flest uppehållstillstånd.

Den största gruppen som fick uppehållstillstånd var ukrainare och syrier och den enskilt största anledningen var arbetsskäl som också var den viktigaste förklaringen till att det totala antalet ökade under 2017.

Nästan 20 miljoner uppehållstillstånd

Sammanlagt hade knappt 20 miljoner personer någon typ av uppehållstillstånd i EU-länderna i slutet av fjolåret. Denna summa omfattar alltså även personer som fått uppehållstillstånd innan 2017.

Det största antalet av dessa, 4,6 miljoner, fanns i Tyskland. För att studera är Storbritannien populärast medan Italien utfärdat flest uppehållstillstånd för att arbeta.

Marockaner och turkar i topp

Om man ser till alla utdelade och giltiga uppehållstillstånd under slutet av 2017 var marockaner och turkar det som fått flest. För arbetstillstånd utfärdades flest till ukrainare och uppehållstillstånd för att studera har givits flest till kineser.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret