I eftermiddag träffas den brittiska regeringen för att antingen godkänna eller avvisa den preliminära uppgörelsen. Arkivbild.

I eftermiddag träffas den brittiska regeringen för att antingen godkänna eller avvisa den preliminära uppgörelsen. Arkivbild.

Bild: EU

Uppgörelse nådd – bära eller brista för brexit

Brexitfrågan flyttas åter upp på högsta politiska nivå efter att EU och Storbritannien enats om villkoren för utträdet.

Förhandlare från EU och Storbritannien enades på tisdagskvällen på tjänstemannanivå om ett utträdesavtal som lär omfatta 500 sidor.

Förhandlarna ska ha kommit överens om den mest kontroversiella delen i villkoren för det brittiska utträdet, den huruvida Nordirland ska specialbehandlas i det fall Storbritannien inte lyckas enas med EU om ett framtida handelsavtal. Hur lösningen ser ut i detalj är dock ännu oklart. EU-kommissionen väntas publicera uppgörelsen först efter ett politiskt godkännande från den brittiska regeringen.

I eftermiddag klockan 15:00 sker två parallella och viktiga möten. I London träffas den brittiska regeringen för att diskutera överenskommelsen samtidigt som de övriga medlemsländernas EU-ambassadörer samlas i Bryssel för att ge sin syn.

Svåraste delen återstår

Om den brittiska regeringen ger klartecken till överenskommelsen hamnar frågan i landets parlamentet där det fortfarande är mycket oklart om premiärminister May kan få med sig en majoritet av ledamöterna.

– Om det vi hört stämmer lever [överenskommelsen] inte upp till partiets valmanifest och många av premiärministerns löften. Det skulle hålla oss kvar i tullunionen och de facto på inre marknaden. Det är en vasallstat, sade den konservative brexitledaren Jacob Rees-Mogg till BBC.

Den förre brexitministern David Davis är lika kritisk till uppgörelsen.

”Regeringen och alla konservativa ledamöter måste ta ställning och säga nej till denna kapitulering”, twittrade Davis.

Den socialdemokratiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn är också osäker om hans Labour kan ge sitt stöd.

– Om denna uppgörelse inte klarar våra sex test och fungerar för hela landet kommer vi att rösta mot det, sade Corbyn, enligt The Guardian, med hänvisning till partiets sex brexitkrav.

Möjligt toppmöte i nästa vecka

Huruvida överenskommelsen är tillräcklig för att man ska komma överens på högsta politiska nivå är ännu oklart. Om så är fallet väntas Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kalla till toppmöte 25 november.