Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens premiärminister Theresa May och Europeiska rådetsordförande Donald Tusk. Bilden är en arkivbild

Löfvens besked till britterna: Nu är det slutförhandlat

BRYSSEL 25 november 2018 | Även framtidsdeklarationen klar

Efter söndagens toppmötet var budskapet till Storbritannien tydligt från EU:s ledare och den svenske statsministern Stefan Löfven.

– Det här är det bästa avtalet, och det blir inget nytt avtal. Det här är det som gäller och inte något annat, sade Stefan Löfven (S) efter mötet.

Förutom själva brexitavtalet ställde sig de 27 EU-ledarna även bakom en politisk deklaration som sätter ram för det framtida samarbetet med Storbritannien.

Löfven kommenterade deklarationen med att den kommer att göra det möjligt för EU att ordna den djupaste och bredaste relationen som EU kommer att ha med något annat land. Han upprepade även det han i fredags sade i riksdagens EU-nämnd, att det blir viktigt för Sverige med starkt samarbete kring handels- och säkerhetsfrågor. Vid frågan om vad som kommer hända om det blir ett nej från det brittiska parlamentet så svarade Löfven:

– De kan begära en förskjutning av processen, men det innebär återigen inga nya förhandlingar om ett avtal så jag vet inte riktigt vad det ska leda till.

Samtidigt som Löfven höll presskonferens talade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk, tillsammans med EU:s brexit förhandlare Michel Barnier och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på en avslutande presskonferens. Där ekade samma budskap som Löfven uttryckte.

– Jag vänder mig till de som ska godkänna det här avtalet i underhuset, att anta det. Det här är det bästa avtalet för Storbritannien, det bästa avtalet för EU och det är det enda avtalet, sade Juncker.

Även Theresa May höll en presskonferens som hon använde för att tala direkt till det brittiska folket om vad avtalet innebär och inte innebär. Som exempel tog hon bland annat att Storbritannien nu kommer att, efter en övergångsperiod, sluta betala in sin avgift till EU. För att få det brittiska folket att förstå det här avtalet innehåller det som folket vill, avslutade hon varje punkt med att säga “och det här är enligt landets intressen”.

Frågan om Gibraltar är löst

Spanien har den senaste veckan skapat rubriker i media efter att de hotat med att inte ställa sig bakom avtalet. Enligt Spanien har brexitavtalet inte varit tydligt nog med att Spanien också ska få säga sitt om Gibraltar i framtida avtal mellan Storbritannien och EU.

Under lördagskvällen nåddes dock en överenskommelse mellan EU, Storbritannien och Spanien i frågan. Enligt the brittiska tidningen The Guardian, gick den spanske premiärministern Pedro Sanchez kort efter överenskommelsen ut och sa att “När Storbritannien har lämnat EU, kommer Gibraltars politiska, rättsliga och geografiska relation med EU att gå via Spanien”. I Storbritannien väckte dock överenskommelsen en ilska hos förespråkare av brexit som gått ut och kritiserat Theresa May för att ingå avtal med EU innan ens brexit avtalet är klart.

Stor chans till nej i brittiska parlamentet

Det var en dyster stämning när ledarna för EU under söndagen anlände till det Europeiska rådet för att ta nästa steg i brexit-frågan. De ledare som stannade för att svara på frågor från media betonade om och om igen hur tråkigt det är att Storbritannien ska lämnas EU men samtidigt hur nöjda de var över att det i huvudtaget finns ett avtal.

Nästa steg i processen är att underhuset i det brittiska parlamentet i december ska rösta igenom avtalet. Chanserna för att avtalet ska antas, så som läget ser ut idag, är små. Oppositionen har sagt att de ska rösta emot avtalet och May saknar dessutom stöd av många inom sitt egna parti samt från det irländska nationalkonservativa partiet DUP.

Jenny Kejerhag
Redaktörspraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret