Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Patrik Engström, chef för svenska gränspolisen, och Fabrice Leggeri, vd för Frontex.

EU storsatsar på ett ökat återvändande

STOCKHOLM 9 november 2018

Omkring 5 000 personer i EU:s nya gränsstyrka kommer att jobba med att sända tillbaka migranter som inte får stanna i EU och andra insatser. Det uppger Fabrice Leggeri, vd för EU:s gränsbyrå Frontex på tillfälligt Sverigebesök.

Inom EU planeras en stor förstärkning av gränsskyddet mot länder utanför Schengen och EU. EU-kommissionen har tidigare i år föreslagit att Frontex, EU:s gräns- och kustbevakningsbyrå, ska få 10 000 gränsvakter.  

Men enligt byråns verkställande direktör fransmannen Fabrice Leggeri, som på fredagen besökte Stockholm, är själva behovet av nya gränsvakter på EU-nivå cirka 5 000, vilka ska bevaka de yttre gränserna.

Övriga cirka 5 000, uppger han, ska inte vara vakter i egentlig mening utan främst jobba med att sända tillbaka migranter som inte får stanna i EU till deras hemländer, samt andra insatser som att bygga relationer med ursprungsländer.

– Flera av EU:s medlemsländer behöver förstärka sin kapacitet när det gäller återvändande, säger Fabrice Leggeri.

Migranter som inte får uppehållstillstånd hamnar i en olycklig gråzon. De blir utan rättslig status och kan inte arbeta, utan måste åka tillbaka, menar han.

Frontex har i dag cirka 650 fast anställda, och 1 500 gränsvakter som lånats in från medlemsländerna.

– Sammantaget fölreslår man att 10 000 personer ska arbeta för Frontex framöver varav 8 500 är inlånade från medlemsstaterna, berättar Sonja Johnsen, kommunikationssamordnare på polisens gränssektion.

Frontext fungerar  också “som ett säkerhetsfilter” och en underrättelsetjänst, i syfte att stoppa  människosmugglare, terrorister och andra brottslingar, beskriver Leggeri.

Det finns dock stora problem. 2017 utfärdade gränsbyrån bindande rekommendationer när det gäller brister i gränsskyddet till 27 av 28 medlemsländer, noterar han.

Frontex inspektörer har bland annat  i en uppmärksammad granskningsrapport kritiserat Sverige för att ha luckor när det gäller gräns- och säkerhetsskyddet. Kommissionen väntas inom kort anta rapporten som innehåller en lista på 95 punkter som Sverige måste åtgärda.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret