Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Ny rapport: Många svarta diskrimineras i EU

BRYSSEL 29 november 2018 | Björk (V): Det måste få ett slut

Var fjärde person med afrikansk bakgrund har känt sig diskriminerad, visar en ny EU-undersökning.

– Det måste få ett slut nu, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

24 procent av de tillfrågade med afrikansk bakgrund har under det senaste året känt sig diskriminerade visar en rapport från den europeiska byrån för grundläggande rättigheter, FRA som publicerades på onsdagen.

– Den här rapporten visar med all tydlighet att svarta människor är särskilt utsatta för rasism och rasistisk diskriminering. Det måste få ett slut nu, säger EU-parlamentarikern Malin Björk (V).

I Sverige uppger 38 procent, vilket är över genomsnitt, att de känt sig diskriminerade. Störst andel fanns i Luxemburg och minst i Storbritannien.

Få anmäler brott

Undersökningen visar att bara 16 procent av de som känt sig diskriminerade de senaste fem åren har anmält händelsen. Den främsta anledningen till att personerna inte gjorde en anmälan var på grund av att de inte kände att händelsen var tillräckligt stor för att anmälas och att det händer för ofta.

I Sverige uppgav var fjärde att de hade anmält den senast inträffade händelsen, bara Irland och Finland hade högre siffror.

Mer fakta

Jenny Kejerhag
Redaktörspraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret