Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Öppenheten kring svensk partiernas finanser måste öka, anser OSSE som granskat svenska valet 2018. Arkivbild.

Sverige kritiseras för bristande öppenhet med partipengar

STOCKHOLM 22 november 2018

Samarbetsorganisationen OSSE kritiserar i en rapport efter valet att svenska partier inte redovisar tillgångar, skulder och utgifter. Men Konstitutionsutskottets ordförande Hans Ekström (S) tycker att det är för tidigt att ändra dagens regler.

I en färsk granskningsrapport från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, kritiseras Sverige på sex punkter när det gäller sättet att utföra valet den 9 september 2018.

OSSE:s valexperter anser bland annat att öppenheten kring partiernas finansiering måste förbättras. Ny lagstiftning från 2018 innebär visserligen en förstärkning av svenskarna insyn eftersom partierna nu måste rapportera bidrag och donationer till Kammarkollegiet.

Men OSSE noterar att partierna varken behöver redovisa vilka utgifter, tillgångar eller skulder de har. ”Därmed är möjligheterna för allmänheten att granska den politiska finansieringen begränsad och inte i linje med god praxis och rekommendationerna från Europarådets antikorruptionsgrupp”, lyder texten i rapporten.

OSSE anser också att Sverige ska överväga att reglera inblandning av en tredje aktör som exempelvis via stora donationer bidrar till ett partis valkampanj. Detta i syfte att skapa större öppenheten kring varifrån medlen kommer. Som exempel nämner man att Landsorganisationen, LO, bidrog till Socialdemokraternas annonser med 30 miljoner kronor till PR, utöver partibidrag.

Dessutom bör även finansieringen av enskilda kandidaters personkampanjer redovisas öppet och i linje med internationella rekommendationer, anser OSSE.

"Måste få sätta sig"

Men Hans Ekström (S) ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, tycker att den nuvarande, nya lagstiftningen måste få sätta sig, ”innan man lagar och lappar på den”.

– Vi hade nyligen en utredning om partifinansiering och partierna tyckte olika. Mitt parti ville skärpa mer. Men jag tycker att vi fann en lösning som inte blev för administrativt tung, säger han och tillägger:

– De största riskerna i påverkan ligger inte i de direkta partistöden, utan när Timbro, LRF,  och andra kör politiska valkampanjer men i egen regi. Där finns det ingen insyn alls kring varifrån pengarna kommer, säger Ekström.

Men har inte OSSE en poäng i att det kan vara viktigt att få insyn i exempelvis skulder och utgifter?

– Jag kan se att det ur ett internationellt perspektiv har poänger i en del länder, men jag har svårt att se att svenska partier skulle ha den typen av problem. Snarare har en del partier betydande förmögenheter, säger han.

Samarbetsorganisationen OSSE påpekar också att den svenska valhemligheten inskränks av att stånd med valsedlar är uppsatta i röstningslokalerna så att andra väljare och personal lätt kan se vilka sedlar en person plockar med sig. Framöver, rekommenderar man, att de göms bakom skynken eller skärmar.

Det kommer nu också att ske i samband med valet till Europaparlamentet den 26 maj nästa år, meddelar Valmyndigheten på torsdagen.

OSSE-experterna noterar också att partier rapporterat problem med att deras valsedlar saknats, i första hand har Sverigedemokraterna haft klagomål.

Mer fakta

Monica Kleja
Reporter
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret