Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tillväxten väntas bromsa in i EU, i Sveriges främst på grund av sjunkande bostadspriser.

Tillväxten saktar ner i EU

BRYSSEL 8 november 2018

Enligt EU-kommissionens höstprognos kommer tillväxten inom EU att fortsätta öka men i en långsammare takt de kommande två åren. Sverige spås en lägre tillväxt än genomsnittet.

– Osäkerheten och ökade risker, såväl externa som interna, börjar få effekt på farten för den ekonomiska aktiviteten, sade Valdis Dombrovskis, EU-kommissionär med ansvar för finansiell stabilitet, i ett uttalande om kommissionens höstprognos.

EU-länderna väntas nå en tillväxt på 2,2 procent i år och sjunka till 2 procent 2019 och 1,9 procent år 2020. För svensk del är siffrorna högre för i år med en väntad tillväxt på 2,4 procent men lägre för de kommande två åren då tillväxten väntas bli 1,8 procent per år.

Sjunkande svenska bostadspriser

Den svenska tillväxten väntas enligt prognosen hämmas av en minskad inhemsk efterfrågan, särskilt pekas de sjunkande bostadspriserna ut som en betydande faktor.

Tillväxten antas nästa år öka mest i Malta och Irland. På botten hamnar Storbritannien och Italien.

Arbetslösheten spås sjunka

Arbetslösheten väntas sjunka i EU och hamna på 6,6 procent år 2020, vilket skulle vara den lägsta arbetslösheten i unionen sedan början på år 2000. Även för svensk del väntas arbetslösheten sjunka i år till 6,3 procent för att sedan stabiliseras på drygt 6 procent de kommande två åren.

Lägst arbetslöshet 2020 antas Tjeckien och Polen ha med 2,6 respektive 2,8 procent.

Mer fakta

Natacha López
Redaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret