Ukrainas president Petro Porosjenko har utfärdat en order om undantagstillstånd. Arkivbild.

Ukrainas president Petro Porosjenko har utfärdat en order om undantagstillstånd. Arkivbild.

Bild: Koch/ MSC

Efter rysk attack – undantagstillstånd nära i Ukraina

Efter den ryska attacken mot tre ukrainska marinfartyg kan nu undantagstillstånd komma att införas i Ukraina i 60 dagar. Landets president Petro Porosjenko undertecknade ordern på måndagen. Men först måste den godkännas av landets parlament.

Läget är fortfarande spänt mellan Ryssland och Ukraina efter söndagens incident i Kertjsundet, som binder samman Azovska sjön med Svarta havet.

Trots att bland annat EU uppmanat parterna att omedelbart trappa ned konflikten, undertecknade Ukrainas president Petro Porosjenko i dag måndag en order om att utfärda undantagstillstånd i landet i 60 dagar.

Det krävs dock att landets parlament godkänner ordern för att den ska träda i kraft, och redan senare i dag kommer parlamentet att diskutera den vid sitt sammanträde.

Om undantagslagar införs innebär det en rad restriktioner när det gäller rörelse- och mötesfriheten och möjligtvis också pressfriheten.

Militär mobilisering

Även landets försvarsstyrkor har mobiliserats, inklusive flygvapnet och cyberförsvaret, i syfte att upprätthålla allmän ordning, skriver Reuters.

Vid söndagens incident beslagtog Ryssland, enligt BBC, tre ukrainska marinfartyg när dessa försökte passera genom sundet och flera ukrainska sjömän skadades under den ryska attacken. Fartygen också ska ha beskjutits.

Ryssland blockerande efteråt sundet med hjälp av ett större fartyg, som lade sig på tvären under den bro som byggts över sundet. Detta trots att det finns ett bilateralt avtal som ger både Ukraina och Ryssland tillgång till Azovska sjön.

Ukrainas president Petro Porosjenko och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg enades i dag också över telefon om att genast i eftermiddag inkalla den så kallade Nato-Ukraina-kommissionen till ett akut möte kring situationen, enligt Natos presstjänst.