Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Max Andersson ledamot för Miljöpartiet. Bilden är en arkivbild.

Ett steg närmare ökad öppenhet i EU

BRYSSEL 6 december 2018 | Andersson (MP): Det känns fantastiskt

Snart kan en del av EU-parlamentarikerna bli tvungna att redovisa vilka lobbyister de träffar och insynen i hur parlamentarikernas pengar används växa. Detta efter att ett utskott i dag röstat om nya regler för EU-parlamentet.

– Det känns fantastiskt, säger Max Andersson (MP), som varit med och tagit fram reglerna, till Europaportalen.

Förslaget är kontroversiellt och har tidigare skjutits upp ett flertal gånger. Under torsdagen gick det igenom men med en knapp majoritet, 11 röster för och 10 emot. Förslaget som utskottet för konstitutionella frågor antog innebär bland annat att ledarna för de olika utskotten och förhandlingsgrupperna måste redovisa vilka lobbyister eller andra intressenter som de träffar.

Detta eftersom de arbetar fram de förslag som senare blir lag, och där tycker Max Andersson att det är viktigt med en öppenhet kring vilka som har fått möjlighet att påverka förslaget.

– Lobbying ska inte ske i hemlighet. Jag vill att människor ska kunna veta vilka lobbyister politikerna träffar och hur ofta. Om någon bara träffar fossillobbyister och aldrig miljöorganisationer, då vill jag att det ska synas, säger Andersson efter omröstningen.

Utskottet antog också ett förslag om att de ledamöter som vill ska kunna ladda upp ett intyg från en revisor på sina profilsidor, som visar att deras kontorspengar har använts på ett korrekt sätt. Kontorspengarna, som varje ledamot får månadsvis och som är på runt 45 000 kronor, har varit omdiskuterad, då de i dagsläget inte behöver redovisas på något sätt.

– Det här borde vara en självklarhet, och det är något som kommer betyda mycket i det långa loppet. Jag tror det kommer att vara väldigt bra för allmänhetens förtroende, eftersom sättet som de allmänna uppgifterna sköts idag undergräver förtroendet för hela parlamentet, säger Max Andersson.

Förslaget väntas nu tas upp för omröstning i parlamentet i januari nästa år. Max Andersson tror att förslaget, trots det jämna resultat i utskottet, ändå  kommer att röstas igenom även av EU-parlamentet.

– Det är alltid lättare att få igenom en omröstning i plenum än i utskotten, då man kommer kunna se hur de röstar, säger Andersson.

Läs också: Nytt förslag vill kasta ljus på EU-politikernas kontorspengar

Mer fakta

Jenny Kejerhag
Redaktörspraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret