Theresa May på väg in till EU-toppmötet där hon hoppas få hjälp av EU-ledarna för att få igenom brexitavtalet i det brittiska underhuset.

Theresa May på väg in till EU-toppmötet där hon hoppas få hjälp av EU-ledarna för att få igenom brexitavtalet i det brittiska underhuset.

Bild: EU

EU-ledare sträcker ut en hand till May

Frågan om vad de europeiska ledarna ska erbjuda den brexitträngda brittiska premiärministern Theresa May för att hon ska få stöd i det brittiska underhuset överskuggar alla andra ämnen vid EU-toppmötets första dag.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kom till EU-toppmötet dagen efter att hon i en misstroendeomröstning fått stöd av en majoritet av sina partikamrater. På vägen in till toppmötet tog hon upp att hon förstår missnöjet.

– Jag känner till oron som finns i underhuset om reservlösningen och att den inte ska vara permanent. Vad jag ska prata med de europeiska ledarna om idag är att vi behöver få igenom detta avtal.

Slutdatum för reservlösning – inte aktuellt

Bland de övriga europeiska ledarna håller man hårdnackat fast vid att det inte är aktuellt att omförhandla avtalet. Däremot väntas de i dag, torsdag, sträcka ut en hand genom att anta ett uttalande som tydliggör att EU kommer göra allt för att undvika att den omstridda reservlösningen, backstopen, om den nordirländska gränsen ska träda i kraft och att den är tänkt som en tillfällig lösning.

– Vi vill inte att den ska vara för evigt, sade statsminister Stefan Löfven (S) på väg in till mötet.

– Går det att förtydliga det så gör vi det. Men det går inte att ha något stop-datum [för när reservlösningen ska upphöra] för då säger irländarna nej.

Irlands premiärminister Leo Varadkar, som under förmiddagen haft ett långt möte med Theresa May, poängterade också att det brittiska önskemålet om ett slutdatum för när reservlösningen skulle sluta gälla inte är rimligt.

– Har reservlösningen ett slutdatum så är det ingen reservlösning.

May önskar juridiska försäkringar

Theresa May har inför toppmötet sagt att hon kommer att presentera vilka politiska och ”juridiska” försäkringar hon tror att EU behöver ge för att avtalet ska godkännas av det brittiska parlamentet. Men de övriga EU-ledarnas beslutsamhet vid att inte omförhandla avtalet medför att det inte kan väntas några nya juridiskt bindande tillskott till det färdiga avtalet.

– Avtalet är färdigförhandlat och är inte juridiskt förhandlingsbart, sade Frankrikes president Emmanuel Macron.

Uttalandet som väntas antas ikväll kommer enligt EU-källor också att klargöra att EU är redo att omgående börja förhandla om hur relationen till EU ska se ut efter utträdet. Men det kräver att det brittiska parlamentet först röstar för utträdesavtalet. Och Sebastian Kurz, förbundskansler för rådets ordförandeland Österrike, sade att den enda chansen till att få till nya lagliga överenskommelser med Storbritannien är genom det avtal som ska handla om framtiden mellan EU och Storbritannien.

– Man kan i framtidsavtalet förtydliga saker, där finns det spelrum.

Utöver brexit kommer de europeiska ledarna under torsdagskvällen också att prata om EU:s flerårsbudget för åren 2021 och 2027 – där beslut dock väntas först hösten 2019. De väntas också förlänga sanktionerna mot Ryssland och anta ett uttalande som kritiserar Rysslands agerande i Azovska sjön och Kertjsundet och uppmanar dem att genast släppa de ukrainska sjömän som Ryssland gripit samt de fartyg som de beslagtagit.