Hoppa till artikelns andra spalt.

Forskare: Därför röstar väljarna olika i EU-valet och riksdagsvalet

Skulle valresultatet från riksdagsvalet stå sig även i det kommande EU-valet kastar det om dagens mandatfördelningen för flera partier, visar en beräkning som valmyndigheten gjort åt Europaportalen. Men scenariot ses av forskare som osannolikt.

Om väljarna skulle rösta på samma sätt i det kommande EU-valet som de gjorde i höstens riksdagsval skulle tre partier – Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet – fördubbla sina mandat i Europaparlamentet medan Miljöpartiet skulle förlora tre av sina fyra mandat. Det visar en sammanställning som Valmyndigheten gjort för Europaportalen.

Statsvetare anser dock att ett sådant scenario är högst otroligt.

– Det tror jag inte alls är realistiskt, säger Magnus Blomgren statsvetare vid Umeå universitet.

Även statsvetaren Linda Berg, som likt Magnus Blomgren forskat på EU-val, håller med sin kollega och anser att det är “högst osannolikt att det skulle bli samma procentandelen för partierna i Europaparlamentsvalet som i riksdagsvalet”.

Det korta svaret på varför väljarna röstar olika i respektive val är att de uppfattar valen som olika på ett flertal punkter – se faktabox.

Större partier har svårt att mobilisera

Enligt forskare går det generellt sett sämre för större partier i EU-valet än i det nationella valet. Moderaterna gjorde i EU-valet 2014 ett mycket dåligt val, vilket forskarna tror beror på att större partier ofta har svårare att få sin stora väljarskara att gå och rösta jämfört med mindre partier där en högre andel går och röstar.

– Ett övergripande problem var att vi som parti saknade tillräckligt tydliga sakpolitiska besked om vad vi ville uppnå i Europaparlamentet, säger riksdagsledamoten och moderaten Tomas Tobé.

Moderaterna har dock enligt Blomgren en gyllene chans att med rätt ordval vända sina sjunkande siffror.

– Moderaterna har två ansikten. De är positiva till EU men vill samtidigt inte att EU ska gå för långt, och om de formulerar sitt budskap på rätt sätt kan de fånga båda grupperna, de som är emot EU och de som är för.

Tobé som kandiderar till Europaparlamentet håller med Blomgren till viss del.

– Det är viktigt att nå ut med ett budskap som entusiasmerar, men som också är seriöst. Vi kommer att rikta kritik mot delar av EU:s funktionssätt, men Moderaterna är i grunden ett EU-positivt parti, säger Tobé till Europaportalen.