Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivbild.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S). Arkivbild.

Bild: Monica Kleja

Bestämd Dahlgren om brexit: Bollen ligger hos Storbritannien

Efter tisdagens brexitomröstningar i det brittiska parlamentet säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren att det finns två möjliga vägar ur det låsta läget.

Storbritanniens konservativa premiärminister Theresa May fick på sent på tisdagskvällen mandat i landets parlament att omförhandla den omstridda reservlösning eller "backstop" kring den irländska gränsen som ingår i landets utträdesavtal med EU.

Tillägget hade lagts fram av hennes partikollega Graham Brady, och vann gehör med rösterna 317 mot 301.

Men genast efter omröstningen uppgav en talesperson för Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att reservlösningen inte är öppen för omförhandling.

Den svenska regeringen står bakom beskedet, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till Europaportalen.

– Vi står eniga med EU, det har vi gjort hela tiden.

Två vägar framåt

Han ser framför sig två möjliga förhandlingsöppningar ut ur det osäkra och låsta läge som nu råder.

– Det som vi sagt från EU:s sida är att om det är så att det finns önskemål om att senarelägga utträdesdagen så är vi öppna för det.

Dessutom, påminner han, finns det en möjlighet att utveckla dialogen kring den politiska deklarationen som rör de framtida relationerna mellan EU och Storbritannien:

– Om britterna kan tänka sig att utveckla sina egna ambitioner är vi villiga att justera den politiska deklarationen. Vad vi önskar är att den framtida relationen ska bli sådan att det inte blir nödvändigt att tillämpa reservlösningen.

Blodig konfilkt

EU-ministern understryker att frågan om den irländska gränsens framtid är stor och viktig för Sverige och inom EU:

– Båda sidor [Storbritannien och EU] vill ju undvika en hård gräns, det pågick ju en mycket blodig konflikt mitt i Europa tidigare, med över tusen människor som miste livet och som sedan löstes via Långfredagsavtalet. Att återinföra vakter längs den irländska gränsen ligger inte i någons intresse, konstaterar han.

Det Theresa May under gårdagen fick stöd för var att förhandla med EU om ett alternativ till reservlösningen, som alltså syftar till att undvika en hård irländsk gränslösning med fysiska kontroller. Mekanismen är tänkt att träda i kraft efter 2020 om parterna inte lyckas hitta något annat alternativ dessförinnan.

Hur Torypartiet i dagsläget tänker sig att ett nytt gränsarrangemang ska utformas är oklart i dagsläget, uppger Hans Dahlgren.

Likaså står Irlands EU-minister Helen McEntee och Frankrikes president Emmanuel Macron bakom ställningstagandet att brexitavtalet, inklusive reservlösningen, inte är möjligt att omförhandla.

– Vi tänker inte börja föra samtal om brexit, vi har gått igenom allt detta förut, sade Helen McEntee på tisdagen.

Ska undvika avtalslös brexit

På tisdagen ställde sig underhuset, med åtta rösters övervikt (318 mot 310), också bakom en motion som innebär att Storbritannien ska undvika att lämna EU utan ett avtal den 29 mars.

Under onsdagskvällen väntas Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och premiärministern hålla ett telefonsamtal om nästa steg i processen.